Hlavní obsah

ODS se zacelila, teď ji někdo musí polít živou vodou. Fiala je předsedou strany z vděku

O kongresu a budoucnosti ODS s Václavem Dolejším.

Reklama

Od nejdepresivnějšího sjezdu ODS po pádu Nečasovy vlády uběhlo už šest let a straně se pomalu vrací sebevědomí. Má ale potřebné téma a lídra pro další fázi restartu? „ODS se dala dohromady, teď by to jen chtělo, aby ji někdo polil živou vodou – tohle si spousta odéesáků myslí, ale nikdo nemá sílu to říct Petru Fialovi. A obávají se, že s ním příští volby nevyhrají,“ vysvětluje Václav Dolejší v pořadu Stopáž.

Článek

Reportér Seznam Zpráv pozoroval rokování občanských demokratů zblízka už popatnácté. Takže může srovnávat: „Aréna O2 universum i celá organizace sjezdu působila dojmem, že se sjíždí strana, která je na vrcholu, a ne uskupení, které má stranické preference kolem 8 procent. Poprvé mohli přijet nejen delegáti, ale i řadoví členové ODS.“

Do popředí se dostala zelená tematika a žertovalo se o tom, jak nepravicově chutná káva z kukuřičného biorozložitelného kelímku, straně přitom spíš viditelně chybí výraznější vedení, nové tváře i programové téma.

Petr Fiala se podle Dolejšího do velké míry drží šest let v čele ODS hlavně díky vděku spolustraníků za to, že stranu dokázal v kritické chvíli zadržet před propastí a stabilizovat. Zda je ale šéfem, který dokáže vyzvat a potrápit hnutí ANO, zůstává mezi občanskými demokraty napůl tabu.

„Zároveň se shodují, že by bylo dobré Fialu nechat, ať svou šestiletou misi dokončí a pokusí se rozdat si to s Andrejem Babišem ve volbách v roce 2021. Buď v čele skončí a někdo ho nahradí, nebo se stane členem vlády,“ vysvětluje v pořadu Stopáž.

Společně s Václavem Dolejším probíráme i to, jakou roli hraje v dnešní ODS Pavel Novotný, který se sice nestal ani řadovým místopředsedou, ale pronesl jeden ze dvou zapamatovatelných projevů celého kongresu. A samozřejmě nemůžeme opomenout úmrtí jedné z nejvýraznějších tváří ODS Jaroslava Kubery.

To vše plus rychlý přehled nejdůležitějších událostí týdne a kulturní doporučení pro pár následujících dní najdete v audiopořadu Stopáž v přehrávači nad textem.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv a na závěr kulturní tipy, čím se můžete od nekonečného zpravodajství ve volném čase odreagovat. To vše v 25 minutách.

Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio. Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované