Hlavní obsah

ODS si jako jediná tradiční strana polepšila, s Babišem do vlády ale nechce

První reakce předsedy ODS Petra Fialy při sčítání hlasů.Video: Jakub Říha

 

Reklama

ODS získala přes 11 procent a nejspíš z druhého místa zamíří do Poslanecké sněmovny. Před ní je ANO Andreje Babiše.

Článek

ODS má své místo ve Sněmovně jisté. Ve volbách získala po sečtení téměř všech hlasů výsledek nad 11procentní hranicí. Oproti minulým volbám z roku 2013 si tak polepšila. Tehdy získala 7,72 procenta.

„Předběžné výsledky naznačují, že budeme nejsilnější tradiční demokratickou stranou," řekl Fiala v první reakci ještě při sčítání hlasů. Dále výsledky komentovat nechtěl.

Občanští demokraté podle místopředsedy strany Martina Kupky vylučují spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše, které se zřejmě stane vítězem sněmovních voleb, a komunisty. Názory předsedy SPD Tomio Okamury považuje Kupka za natolik odlišné, že by spolupráce s ním byla „extrémně komplikovaná”. Kupka to řekl novinářům v polovině sčítání volebních výsledků, kdy hnutí SPD na druhém místě mělo 11 procent a ODS se s deseti procenty dělila o třetí příčku s Piráty.

Výsledky podle Kupky ukazují, že ODS dosáhne dvouciferného výsledku a ve Sněmovně posílí. O koalicích je podle něj předčasné hovořit, zopakoval nicméně, že občanští demokraté odmítli zásadně spolupráci s ANO a KSČM.

Reklama

Doporučované