Hlavní obsah

ODS, TOP 09, lidovci a Starostové se spojili. Fiala vzdal boj o křeslo šéfa Sněmovny

Strany ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se sdružily do uskupení Demokratický blok.

 

Reklama

Strany ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se sdružily do uskupení Demokratický blok. Společně budou postupovat při pondělním ustavení Sněmovny. Novinářům dnes jejich zástupci řekli, že nebudou do čela dolní komory volit Radka Vondráčka z hnutí ANO, předseda ODS Petr Fiala proti němu kandidovat nebude.

Článek

Pravicové strany založily Demokratický klub a budou při ustavující schůzi Sněmovny příští týden postupovat společně. Součástí klubu nejsou Piráti a ČSSD.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že vstup do bloku byl podmíněn odmítnutím kandidáta ANO Vondráčka pro post šéfa Sněmovny. Piráti si však podporu kandidátovi hnutí ANO odhlasovali. Jeho zvolením chtějí zprůchodnit ustavující schůzi Sněmovny tak, aby bylo možné zahájit práci dolní komory včetně případného hlasování o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a šéfa frakce hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Fiala versus Vondráček

Sledujte dnes v 13:00 živě Duel na Seznamu mezi Radkem Vondráčkem (ANO) a Petrem Fialou (ODS).

Demokratický blok má ve dvousetčlenné Sněmovně 48 mandátů, zastupuje tak přes 27 procent voličů, tedy 1,4 milionu hlasů, zdůraznil předseda ODS Fiala.

Sám Fiala chtěl kandidovat do čela Sněmovny, nyní takový krok považuje za bezpředmětný - vzhledem k tomu, že se KSČM, SPD, ale i Piráti rozhodli zvolit za šéfa komory kandidáta hnutí ANO Vondráčka. „Nebudu asistovat něčemu, co bylo rozhodnuto mezi těmito subjekty. Nikdy jsem svou kandidaturu nechápal jako boj o funkci, ale jako pojistku parlamentní demokracie,” vysvětlil Fiala.

Fiala hnutí ANO vyčetl, že při jednáních s ostatními stranami postupuje netransparentně a jeho postup je matoucí. „Abychom čelili mlžení a zákulisním intrikám, domluvily se tyto čtyři strany ke společnému postupu a zároveň vyzveme ANO ke společnému jednání,” uvedl.

Strany se do Demokratického bloku sdružily pro účely voleb na ustavující a následných schůzích Sněmovny. Jejich kluby se zavázaly postupovat jednotně a předložit společné kandidátky pro výbory na základě poměrného zastoupení.

Kluby mají zájem o předsednictví v mandátovém a imunitním výboru, výboru pro obranu, bezpečnostním, školském, ústavně právním, zahraničním a hospodářském výboru a v několika komisích v oblasti tajných služeb či odposlechů. Dohoda je zatím pouze na pozicích, které bude blok požadovat, na jednání o jejich personálním obsazení zatím nedošlo.

Reklama

Doporučované