Hlavní obsah

ODS: Za volby z auta nebo s donáškou by členové komise měli dostat přidáno

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda strany Petr Fiala a předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Reklama

ODS vyzvala vládu k masivnějšímu testování na covid-19 a zveřejnění plánu na otevření škol. Pro podzimní volby podpoří tři ze čtyř variant hlasování lidí v karanténě.

Článek

Občanští demokraté navrhnou zvýšení odměny pro členy volebních komisí při podzimních krajských a senátních volbách alespoň o 500 korun. Na tiskové konferenci to řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

Vyšší odměna má motivovat komisaře, které na podzim čeká nezvyklá práce v některých okrscích. Zástupci parlamentních stran totiž jednají o čtyřech návrzích Ministerstva vnitra, které by umožnily hlasovat v krajských a senátních volbách lidem v nucené karanténě kvůli nemoci covid-19.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připouští, že by komisařů mohl být kvůli strachu z nákazy nedostatek.

„Pokud by k tomu došlo, museli bychom přijmout zvláštní opatření, například doplňování komisí z řad obecních či krajských úředníků,“ řekl v úterý Hamáček.

Občanští demokraté podporují tři ze čtyř variant voleb lidí v karanténě.

„Drive-in hlasování nebo mobilní volební komise pro lidi v karanténě jsou rozumné návrhy. Stejně tak zvláštní volební okrsky v domovech důchodců a v podobných zařízeních ve zvláštním režimu. Nesouhlasíme s možností volit prostřednictvím zástupce, mohlo by dojít ke zneužití a je to také v rozporu s platnou Ústavou,“ řekl Kupka s tím, že volbu prostřednictvím zástupce odmítli i ústavní právníci.

Komisaři by podle návrhu ODS měli dostat alespoň 2300 korun, místopředsedové komisí 2600 a předsedové 2700. Komise má minimálně pět členů s výjimkou volebních okrsků do 300 voličů, kde může být okrsková volební komise čtyřčlenná. Volby do krajských zastupitelstev se budou konat společně s prvním kolem senátních voleb od 2. do 3. října.

„Testovat, testovat, testovat“

Místopředseda ODS Martin Baxa na tiskové konferenci vyzval vládu, aby zveřejnila konkrétní plán na otevření škol za různých epidemiologických situací.

„S ohledem na objevující se nová ohniska nemoci by měl ministr představit jasné varianty, jaké budou postupy v různých scénářích vývoje pandemie. Rozhodně ale není možné školy nechat zavřené a už vůbec není představitelné, že ministerstvo začne improvizovat podle momentální situace,“ řekl Baxa.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura zopakoval, že strana připravila ekonomická opatření, díky nimž by daňovým poplatníkům zůstalo zhruba 130 miliard korun. Mezi návrhy patří zrušení superhrubé mzdy, odpuštění minimálních záloh osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) do konce roku nebo prodloužení období, dokdy podniky do 50 zaměstnanců nemusí platit sociální pojištění. Dalšími návrhy ODS jsou odpuštění daně z příjmu OSVČ pro letošní rok, osvobození firem od silniční daně do konce roku 2020 nebo zvýšení základní slevy na poplatníka u daně z příjmu fyzických osob o dva procentní body.

Šéf ODS Petr Fiala kritizoval vládu za nezabezpečení dostatečných testovacích kapacit nebo nefunkčnost systému takzvané chytré karantény. Citoval přitom premiéra Andreje Babiše, který na začátku dubna mluvil o nutnosti 20 000 testů na covid-19 denně.

„Vláda v březnu slíbila masivní testování. Dnes po čtyřech měsících lidé čekají na termín, protože kapacity nejsou. Vláda lhala i v květnu, kdy slavnostně představila takzvanou chytrou karanténu. Ta po více než dvou měsících nefunguje. Pokračuje chaos a improvizace, ale máme o půl bilionu vyšší státní dluh,“ řekl Fiala.

Reklama

Doporučované