Hlavní obsah

Ochrnuli po očkování. O odškodnění bude rozhodovat speciální komise

Foto: Shutterstock.com

Nová legislativa má zajistit finanční náhradu za trvale poškozené zdraví po očkování.

Reklama

Částečné ochrnutí tváře nebo končetin. Závažná zdravotní komplikace, která se ve výjimečných případech může objevit v souvislosti s povinným očkováním.

Článek

Přestože jde o výjimečný jev, politici mají jasno: trvalé následky po očkování je třeba odškodnit.

O nové legislativě bude Sněmovna hlasovat možná už v listopadu, od zdravotnického výboru ale už dostala zelenou. Myšlenka za vznikajícím zákonem je přitom jasná – pokud stát něco ukládá jako povinnost, měl by se čelem postavit i k případným komplikacím, které si očkovaní mohou odnést.

Nejde ale o tak jednoznačnou záležitost, jak by se na první pohled mohlo zdát. První kámen úrazu vzniká už při samotném posuzování toho, které problémy skutečně mohla způsobit vakcinace a které by se u dítěte rozvinuly i bez ní. Tuto otázku má řešit vyhláška upřesňující zákon.

„V ní budou popsány stavy, u kterých je vysoce pravděpodobné, že vznikly v souvislosti s očkováním,” popsal Seznamu náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Kromě toho bude hrát zásadní roli speciální komise. Ta bude mít právo vyjádřit se, zda má dané poškození skutečně souvislost s povinnou vakcinací. V případě nejasností potom může o stanovisko požádat soudního znalce nebo poradce.

Na odškodnění ale dosáhnou pouze případy prokazatelného a trvalého poškození. „Když se podíváme, co se dnes hlásí do systémů na Státním ústavu pro kontrolu léčiv, tak tam jsou v kolonce ‚závažné vedlejší účinky‘ i věci, které se rozhodně odškodňovat nebudou,” přiblížil Prymula.

Mezi méně závažné problémy podle něj patří třeba horečka okolo 38 stupňů. Trvalé dopady na zdraví se budou hodnotit s časovým odstupem a patřit mezi ně budou třeba nejrůznější posuny v psychomotorickém vývoji, neurologické komplikace, trvalá ochrnutí končetin nebo lícních nervů.

Cena za pochroumané zdraví

Žádosti o odškodnění bude posuzovat ministerstvo zdravotnictví. Náhradu za způsobenou majetkovou i nemajetkovou újmu a náhradu za duševní útrapy rodičů by vyplácelo do půl roku od doručení žádosti, a to pokud chybu neudělal očkující lékař nebo výrobce vakcíny.

Maximální částku návrh zákona nestanoví. Ministerstvo ale chce postupovat podle občanského zákoníku a podrobnosti stanovit vyhláškou. Předpokládá, že celková výše náhrad nepřesáhne 100 milionů korun ročně.

Konkrétní částky za jednotlivé komplikace zatím jasné nejsou, podle Prymuly ale bude jejich určení značně individuální. „Pokud je člověk výrazně handicapován, má dramaticky sníženou možnost společenského uplatnění a žije s tím řadu let, tak v takových případech může být odškodnění vyšší, než je odškodnění v případě úmrtí,” řekl.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem, včetně nepovinných vakcín je to ročně asi milion dávek. Trvalé újmy na zdraví se ale podle odborníků objevují jen raritně.

„Když jsem porovnával počty takových odškodnění ve Spojených státech – a my poměrně kopírujeme systém, který je tam zaveden – tak v přepočtu na počet obyvatel u nás je to zhruba tři až pět odškodněných do roka,” dodal náměstek.

Podmínkou odškodnění bude žádost podaná ministerstvu do tří let od doby, kdy újma vznikla. Neúspěšní žadatelé by se mohli obrátit na soudy do čtyř let.

Reklama

Související témata:

Doporučované