Hlavní obsah

Odškodnění pro firmu z nahrávky s Babišem může být astronomické, varuje bývalý šéf Finanční správy

Žežulka: Zajišťovací příkazy jsou atomová zbraň v rukou daňových úředníků.Video: Adam Junek

 

Reklama

Zajišťovací příkazy jsou v rukou berních úředníků atomová zbraň, říká v rozhovoru pro Seznam daňový expert Jiří Žežulka. Odškodnění pro opavskou společnost FAU může dosáhnout miliard.

Článek

Příběh opavské společnosti FAU, jež má sklad v přerovském areálu firmy Precheza z holdingu Agrofert, otřásl důvěryhodností Finanční správy. Krajský soud v Ostravě označil za nezákonný postup berních úředníků, kteří firmě zajišťovacími příkazy obstavili majetek. FAU se ale mezitím dostala do insolvence a loni skončila v konkurzu.

Spor je teď u Nejvyššího správního soudu, a pokud ten potvrdí nezákonný postup daňových úředníků, může to státní kasu vyjít velmi draho. „Ta náhrada škody může být astronomická,“ říká v rozhovoru pro Seznam Žežulka. On sám byl v roce 2014 dočasným šéfem Finanční správy a zmiňuje, co všechno může opavská společnost po státu požadovat a proč se odškodné může vyšplhat na miliardy.

Kauza společnosti FAU se navíc rozhořela kvůli nahrávce exministra financí Andreje Babiše z twitterového účtu Julius Šuman. Právě kvůli ní se objevily pochybnosti o nezávislosti Finanční správy. „Pokud by se prokázalo, že ministr Babiš mohl mít informace z daňového řízení, tak je to kritické,“ hodnotí Žežulka.

Dá se prokázat, jestli někdo vynesl tehdejšímu ministru Babišovi neveřejné informace? A jak se mohl podle exšéfa Finanční správy k takovým údajům dostat? Žežulka také vysvětluje, jestli se ze zajišťovacích příkazů, které se začaly ve velkém používat až po Babišově nástupu, nestal nebezpečný nástroj. Ve videu nad článkem také odpovídá na otázku, jak se proti nim mohou firmy bránit.

Reklama

Doporučované