Hlavní obsah

Odsouzený poslanec a přeběhlík by měl ztratit místo ve Sněmovně, navrhují komunisté

Komunisté by chtěli trestat poslanecké přeběhlíky a poslance pravomocně odsouzené za úmyslné trestné činy.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanecký návrh zákona, který teď bude posuzovat vláda, podepsalo všech 15 komunistických poslanců.

Článek

Komunističtí poslanci oprášili novelu ústavního zákona, která kromě jiného stanoví dva důvody, proč by poslanec Sněmovny mohl okamžitě přijít o mandát.

Prvním z nich je, že bude poslanec pravomocně odsouzen. Podle druhého by přišli o mandát takzvaní přeběhlíci, tedy poslanci, kteří během volebního období opustí klub své strany, za niž byli zvoleni.

„My si myslíme, že to je v rozporu s volebním zákonem,“ říká ke druhému případu komunistický poslanec a předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič. „V každém z předchozích volebních období ve Sněmovně přeběhlíci byli. To znamená, že poslanci zvolení za určitou politickou stranu v průběhu volebního období měnili politickou příslušnost, měnili kluby nebo vznikaly nové strany,“ dodává.

Poslanecký návrh zákona, který teď bude posuzovat vláda, podepsalo všech 15 komunistických poslanců. Odkazují na to, že podobnou předlohu předkládala KSČM i v minulých volebních obdobích.

Kromě přeběhlíků navrhují komunisté trestat ztrátou mandátu i poslance, jenž je odsouzen za úmyslný trestný čin. Více v reportáži na začátku článku.

Reklama

Doporučované