Hlavní obsah

Odstartovala další raketa Falcon 9, do vesmíru vynesla satelit, který bude využívat NATO

Space X poslala do vesmíru další raketu.Video: AP

 

Reklama

Středeční let rakety Falcon 9 společnosti SpaceX trval 45 minut a satelit již nyní obíhá ve výšce 36 000 kilometrů nad rovníkem. Šlo pravděpodobně o poslední start Falconu 9 před zkouškou kolosu společnosti Falcon Heavy.

Článek

V noci ze středy na čtvrtek odstartovala další raketa Falcon 9 společnosti Space X. Start z floridského Cape Canaveral komplikovala špatná viditelnost a experti dávali odstartování šanci zhruba 40 %. Raketa vynesla na oběžnou dráhu satelit ve vlastnictví vlády Lucemburska využívaný Severoatlantickou aliancí. Misi úspěšně splnila po letu trvajícím 45 minut.

Satelit zvaný GovSat-1 poskytne mimo jiné větší ochranu kybernetického prostoru spojencům Lucemburska z Evropské unie a NATO. Kolem Země by měl obíhat 15 let. Jeho výroba vyšla Lucembursko na 279 milionů dolarů, tedy více než pět a půl miliardy korun. Lucembursko si od něj slibuje splnění rostoucích obranných závazků vůči Severoatlantické alianci.

Na rozdíl od předchozích startů Falconu 9 nebude moci být raketa znovu vyslána do vesmíru. Satelit musel být doručen do větší výšky, než je obvyklé. Raketě tak nezbyl dostatek paliva na to, aby se mohla vrátit na Zemi a pokusit se opětovně přistát. Přistání navíc proběhlo do slané vody, která raketám nesvědčí.

Středeční start Falconu 9 byl pravděpodobně poslední zkouškou před letem větší rakety společnosti Space X Falcon Heavy. Ten je naplánován na 6. února. Podle ČTK sám zakladatel společnosti Elon Musk varoval, že první ostrý let nemusí skončit dobře. Pokud raketa uspěje, vynese do vesmíru jako zátěž elektrický sportovní vůz Tesla Roadster, produkt Muskovy kalifornské automobilky.

Osvícený kouř rakety Falcon9 SpaceX nabídl neobvyklý výjev na oblozeVideo: Reuters

Reklama

Doporučované