Hlavní obsah

Odstavená bioplynová stanice ve Vysokém Mýtě by mohla opět začít fungovat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Léta odstavená bioplynová stanice ve Vysokém Mýtě by mohla opět začít fungovat. Město kontaktovala firma, která by měla o její provozování zájem. Jednání jsou ale na začátku.

Článek

„Zájemci by to rádi znovu zprovoznili s tím, že by už vyráběli a prodávali ne elektřinu, ale pouze plyn. Mohli by se napojit na vysokotlaké plynové potrubí, které je jen několik desítek metrů daleko. Zdá se jim to výhodné, ale je to dosud v počátečním stadiu, i když se o to zajímají už rok,“ uvedl místostarosta Martin Krejza (ODS).

Vysoké Mýto bioplynovou stanici vybudovalo za 71 milionů korun s pomocí evropské dotace. Měla zpracovávat biologický odpad z města i blízkých firem a čistírenské kaly ze sousední městské čistírny odpadních vod. Zařízení spalující bioplyn v kogenerační jednotce vyrábělo elektřinu, kterou město prodávalo do veřejné sítě, instalovaný elektrický výkon činil 320 kilowattů. Stanice ale prodělávala, neměla dostatek vstupních surovin a bylo nutné na ni ročně doplácet jeden až dva miliony korun. Radnice musela podle podmínek dotací udržet provoz pět let, poté jej v říjnu 2013 ukončila.

Prodat areál se opakovaně nepovedlo, radnice neuspěla ani s nabídkou pronájmu, který zájemcům nepředepisoval, co v něm mají provozovat. V roce 2019 byla prodána část technologického vybavení.

Budovy stanice jsou v těsném sousedství čistírny odpadních vod, podle Krejzy jsou v dobrém stavu. Město by si je raději ponechalo, zájemcům by je mohlo pronajmout.

Reklama

Související témata:

Doporučované