Hlavní obsah

Odstoupit a hanba! Nejsilnější momenty z demonstrací proti Babišovi

Tisíce lidí demonstrovaly na Václavském náměstí.Video: Zuzana Lachnitová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bojovníci za demokracii se sešli ve více než dvou stovkách obcí v celé České republice. Na Václavském náměstí proti vládě Andreje Babiše s podporou KSČM vystoupili i někteří poslanci.

Článek

Na Václavském náměstí v Praze i v dalších městech se konaly demonstrace proti vládě Andreje Babiše. Organizátoři ze skupiny Milion chvilek pro demokracii dali najevo, že vládu za účasti komunistů a trestně stíhaného premiéra nechtějí.

Před plným Václavským náměstím vystoupili bývalí kandidáti na prezidenta lékař Marek Hilšer a bývalý poradce Václava Havla diplomat Pavel Fischer. Oba vyzývali k boji proti komunismu a vyjádřili naději v lepší zítřky. Senátor Václav Láska ocenil vlajky EU, které plály nad některými demonstranty. Ty ocenili i další politici.

Na pódiu přednesli projevy i zástupci některých politických stran - Vít Rakušan za STAN, Jiří Pospíšil za TOP 09, Marek Výborný za KDU-ČSL, Mikuláš Ferjenčík za Piráty, Jiří Dienstbier za ČSSD a Miroslava Němcová za ODS.

Jiří Pospíšil se o středě, kdy bude jmenován Andrej Babiš premiérem na Pražském hradě, vyslovil jako o tragickém dni pro Českou republiku. Mikuláš Ferjenčík řekl, že jeden z hlavních důvodů, proč se Andrej Babiš snažil dostat do čela vlády, je, aby mohl dosazovat na určitá místa své podržtašky. Jiří Dienstbier upozorňoval na to, že je nutné hájit demokracii každý den, vyzval k ochraně Senátu, veřejnoprávních médií i Ústavního soudu.

„Zdravím všechny pražské i mimopražské kavárny,” začala svůj projev Miroslava Němcová, „máme tu osmičkový rok, a ten je pro naši republiku nebezpečný. Ale nejsme na kolenou, máme sílu, i když to bude těžké, ale musíme být silní, svobodní a nesmíme se bát.”

Ze známých osobností se na pražském „jevišti” objevila například herečka Barbora Hrzánová nebo moderátorka Ester Janečková. Nechyběli ani erudovaní účinkující, historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů, nabídl občanům návštěvu ústavu a náhled do složky Andreje Babiše. Mikuláš Kroupa z Paměti národa zase vyprávěl o nezlomném bojovníkovi za svobodu Františku Kynychovi, kterého se pokusily zlomit oba bývalé režimy.

Na závěr zazpívala státní hymnu světoznámá operní pěvkyně Dagmar Pecková společně s Vladivojnou La Chia.

Do úterního protestu se zapojili lidé z téměř 200 obcí v České republice, ale i v zahraničních městech - například v Londýně, Frankfurtu nad Mohanem, Oslu, Bruselu, Bratislavě nebo ve španělská Pamploně.

Reklama

Související témata:

Doporučované