Hlavní obsah

Odstranění graffiti z Karlova mostu bylo provedeno neodborně, říkají památkáři

Autoři graffiti si od soudu odnesli roční podmínku, pokutu a pětileté vyhoštění z České republiky.Video: Vojtěch Gavriněv

 

Reklama

aktualizováno •

Dva němečtí mladíci v polovině července nasprejovali na pilíř mostu nápis o rozměrech pět krát dva metry. Restaurátoři ho v sobotu začali odstraňovat, plánovali, že práce budou trvat asi dva týdny. Graffiti ale zmizelo doslova přes noc.

Článek

Neobjasněné očištění pilíře Karlova mostu od sprejerského nápisu v noci na neděli bylo neodborné. Na zdi zůstaly zbytky zateklé barvy, řekla novinářům mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Do spár mohlo také zatéct ředidlo. Restaurátor proto odebral vzorky kamene. Laboratoř má zjistit, jaký prostředek byl k očištění použit. U Karlova mostu se kvůli odstraněnému graffiti ráno sešli zástupci magistrátních památkářů, Národního památkového ústavu a TSK.

Dva němečtí mladíci v polovině července nasprejovali na pilíř mostu nápis o rozměrech pět krát dva metry. Restaurátoři ho v sobotu začali odstraňovat, plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. V noci na neděli nápis neočekávaně zmizel.

„K očištění došlo nějakým proudem. Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat. Kdyby to byla chemikálie, byla by to jistě těkavá látka, která nemusí být cítit," řekl ČTK restaurátor Jan Mjartan, který měl odstranění graffiti na starost. V pátek podepsal s TSK na zakázku smlouvu.

Podle Liškové je smlouva na 40 000 korun stále platná. Po laboratorním rozboru bude muset restaurátor pilíř dočistit, případně kameny opravit, řekla. Výsledky z laboratoře by měly být k dispozici do několika dnů.

K neočekávanému očištění kamenů se nikdo nepřihlásil. Na místě nejsou městské kamery, podle Liškové mohly akci zachytit soukromé kamery, pokud v okolí jsou.

Pražská policie zatím kvůli odstranění graffiti z Karlova mostu neobdržela žádná trestní oznámení, událost však přesto řeší. „Touto věcí se zabýváme sami, z vlastní iniciativy. Zjišťujeme veškeré okolnosti," sdělila na dotaz ČTK mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová s tím, že v současné době jde o obecné prověřování věci, ne o podezření z konkrétního trestného činu. „Ve chvíli, kdy by vyvstaly nějaké informace, které by opravňovaly zahájení úkonů (trestního řízení), tak to samozřejmě uděláme," doplnila.

Most posprejovali dva němečtí mladící před dvěma týdny. Po upozornění svědka je policie na místě zadržela. Soud jim uložil roční podmínky, pětileté vyhoštění a peněžité tresty 100 000 korun. Uhradit musejí také škodu 40 000 korun.

Vzhledem k velikosti graffiti museli metodu čištění schválit památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Restaurátorskému záměru předcházel rozbor použitých sprejů.

Reklama

Doporučované