Hlavní obsah

Odstupte, vyzvali Starostové ministra Brabce kvůli otravě Bečvy

Foto: vlada.cz

Ministr životního prostředí Richard Brabec je terčem kritiky kvůli případu otravy řeky Bečvy.

Reklama

aktualizováno •

Opozice chce zařídit, aby otravu řeky Bečvy ve čtvrtek znovu řešila Sněmovna.

Článek

Podle Starostů a nezávislých v případu otravy řeky Bečvy selhává policie a další vyšetřující orgány. Místopředseda hnutí Petr Gazdík v úterý ve Sněmovně apeloval na ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), ať rezignuje.

Jedovaté chemikálie na konci září vytrávily téměř 40 kilometrů Bečvy ve Zlínském a Olomouckém kraji. Vyšetřující orgány ani po více než dvou měsících od havárie neukázaly na viníka. „Buď ministr a jeho resort v této kauze selhali, nebo kryjí soukromou firmu, která způsobila ekologickou katastrofu. Obě varianty jsou pro ministra tragické a měl by rezignovat, protože se nechová jako ministr životního prostředí,“ uvedl Gazdík.

Strana chce, aby se kauzou ve čtvrtek znovu zabývala Sněmovna. O projednání usilují také lidovci.

Ministr důvod k rezignaci nevidí. „Byl by pro to důvod jedině, pokud by došlo k mému selhání nebo zásadnímu pochybení v resortu. A tak to opravdu nevnímám,“ reagoval Brabec.

Podle něj je třeba nechat pracovat policii, odmítl jakékoli ovlivňování vyšetřování. „Nikdo nic nemanipuloval. Všechno probíhá naprosto transparentním způsobem. Havárii řešila nejen inspekce životního prostředí, ale také vodoprávní úřad a další,“ pokračoval Brabec.

Gazdík tvrdí, že kauza přerostla hranice ekologické katastrofy. „Stala se také selháním demokratického státu. Je tu velké podezření, že může docházet ke střetu zájmů pana ministra Brabce jako bývalého zaměstnance Agrofertu,“ dodal.

Deník Referendum v pondělí přinesl zjištění, že v den havárie v chemičce Deza, spadající do koncernu Agrofert, skutečně došlo k nehodě. Několik kubíků odpadní směsi z takzvané kaustifikační jednotky vyteklo do dešťové kanalizace. Vedení fabriky incident přiznalo, ale označilo jej za „provozní událost“, kterou nebylo třeba hlásit úřadům. „Přečtení bych doporučoval panu ministrovi. Jde zde mnoho informací, které vzbuzují dost otazníků. Můžeme se tady doptávat na spoustu věcí, zda opravdu některé věci nebyly před volbami účelově zkreslovány pro to, aby se kauza nevydala jiným směrem,“ přidal se ke kritice šéf lidovců Marian Jurečka.

Brabec reagoval, že se o incidentu ve fabrice dozvěděl teprve včera z médií. Podle něj platí teze „padni komu padni“ a úkolem ministra životního prostředí není řešit vyšetřování, ale navrhovat řešení, aby se podobné situace neopakovaly. Řekl také, že inspekce už několik týdnů pokračuje v kontrolách v Deze a dalších podnicích, ale vzhledem k pokračujícímu trestnímu řízení nelze sdělovat podrobnosti.

Už v pátek avizoval, že je třeba zpřesnit kompetence zasahujících úřadů u podobných nehod. Chce také „rodné listy“ všech výpustí v Česku.

Opozice kritizuje počínání policie a státního zastupitelství. Gazdík chce mluvit s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Bude se ptát, jestli práci kriminalistů prověří Generální inspekce bezpečnostních sborů nebo bude třeba zřídit zvláštní komisi ve Sněmovně. „Chceme se zabývat i postupem orgánů, které nebyly zatím schopny nic vyšetřit, dokonce zastrašují některé rybáře a lidi, kteří o tom mluví,“ uvedl.

Kvůli havárii na internetu vznikla petice k objasnění postupů úřadů. Na adrese peticebecva.cz ji podepsalo přes sedm tisíc lidí. Její autoři, pocházející z Valašského Meziříčí, v osmi bodech žádají odpovědi, které by vyřešily mnoho nejasností ohledně otravy řeky. Zajímá je, kdo vyhlásil informační embargo, jaký způsobem a kým byly odebrané vzorky vody po havárii nebo proč vláda nezajistila výlov ryb z otrávené řeky. Dotazy míří k vládě, inspekci, Povodí Moravy nebo vedení valašskomeziříčské radnice. „Nechceme nahrazovat práci vyšetřovatelů, nežádáme demise, ale chceme znát od úřadů odpovědi na naše základní otázky,“ uvedl jeden z autorů Šimon Gilar, který studuje v Brně na Masarykově univerzitě.

Nápad uskutečnil s dalšími dvěma sourozenci. Zaráží je také dlouhé informační vakuum, které po havárii nastalo. Úřady až po čtyřech dnech oznámily, že do vody unikl kyanid. „Obrovským problémem celého případu je klesající důvěra občanů ve všechny vyšetřující instituce. Pokud dostaneme odpovědi na osm základních otázek, objasní se některé nesrovnalosti,“ dodal student.

K ekologické havárii desetiletí došlo dvacátého září. Podle závěrů České inspekce životního prostředí vodu kontaminoval kyanid. Rybáři mezi Valašským Meziříčím a Přerovem vytáhli z řeky více než 40 tun uhynulých ryb.

Reklama

Doporučované