Hlavní obsah

Odstupuji ze soutěže kvůli Palestině, uvedl alžírský judista

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní politika se se sportem prolnula na olympijských hrách v Tokiu hned první den. Z mužského juda odstoupil alžírský zápasník poté, co by se musel střetnout s protivníkem z Izraele.

Článek

Mezinárodní judistická federace (IJF) dnes potvrdila, že z olympijské váhové kategorie do 73 kg se odhlásil alžírský judista Fathi Núrín, aby se tak vyhnul zápasu s protivníkem izraelské národnosti Toharem Butbulem.

„Usilovně jsme pracovali na tom, abychom se dostali na olympiádu, ale palestinská otázka je důležitější než tohle všechno,“ uvedl třicetiletý Núrín pro alžírskou televizi, cituje jeho slova německý server Deutsche Welle. „Neměl štěstí při losování. Dostali jsme izraelského oponenta, a proto jsme museli odejít. Rozhodli jsme se správně,“ vysvětlil dále judistův trenér Amar Ben Yaklif.

„Můj postoj je v palestinské otázce konzistentní. Pokud mě to má stát absenci na olympijských hrách, bůh mi to vynahradí,“ cituje dále jeho slova server Middle East Eye.

IJF uvedla, že celý incident bude „dále prošetřovat a následně rozhodne o finálních sankcích nad rámec OH“. Núrínovi i jeho trenérovi odebral akreditaci i alžírský olympijský výbor. „Oba budou posláni domů a budou čelit sankcím,“ uvádí dále v prohlášení IJF.

Není to poprvé, co se alžírský sportovec ze soutěže odhlásil kvůli nevyhovujícímu losu. Naposledy se tak stalo na světovém šampionátu v Tokiu v roce 2019, uvádí dále DW. Rozhodnutí sportovce považuje IJF za jednání v „naprostém rozporu s vlastním striktně nediskriminačním řádem, založeným především na solidaritě jako klíčovém principu a navíc podporovaným hodnotami juda“.

K podobnému incidentu došlo i po zápasu egyptského judisty Isláma Amr aš-Šahábího s Izraelcem Or Sassonem na OH v brazilském Rio de Janeiro v roce 2016. Egypťan soupeři po prohře odmítl podat ruku. Média tehdy spekulovala, že Šahábí byl za toto gesto poslán předčasně domů egyptským olympijským výborem, který jeho chování sice odsoudil, nicméně rozhodnutí nepotvrdil. Aš-Šahábí před zápasem čelil tlaku na sociálních sítích i od islamistických skupin, aby ze zápasu odstoupil. Následně i za to, že prohrál.

Alžírsko oficiálně Izrael jako stát neuznává. Zákaz vstupu do něj má každý s izraelským pasem, píše dále server Middle East Eye.

Podobně ani Írán. Známý je příběh íránského judisty Sajjída Molajího, který se stal prvním sportovcem z Íránu od roku 1979, kdy došlo v zemi k Islámské revoluci, co se zúčastnil soutěže v Izraeli. Kvůli porušení íránských zákonů musel nicméně následně utéct a v roce 2019 získal mongolské občanství, pod kterým zápasí i na letošních OH. Íránská judistická federace dostala letos v dubnu od IJF čtyřletý zákaz kvůli rozhodnutí Teheránu, že každý sportovec, který bude čelit protivníkovi z Izraele, musí ze soutěže odstoupit, informuje server The Times of Israel.

Reklama

Doporučované