Hlavní obsah

Odveta za Brusel? Trump v Paříži drtil Macronovi ruku, podívejte se proč

Proč Donald Trump na návštěvě ve Francii silně tiskl ruku prezidenta Macrona?Video: Reuters, AP

 

Reklama

První kolo souboje v podávání rukou mezi Donaldem Trumpem a Emmanuelem Macronem skončilo na setkání v Bruselu vítězstvím francouzského prezidenta. V pátek v Paříži ale přišla Trumpova odveta.

Článek

Americký prezident Donald Trump zakončil dvoudenní návštěvu Francie nepřehlédnutelně dlouhým podáváním ruky s Emmanuelem Macronem. Proč? Odpověď je nasnadě. Trump tím na pátečních oslavách Dne Bastily v Paříži oplácel květnovou schůzku v Bruselu, kde ho Macron překvapil silným stiskem a donutil k „ústupu".

Macron později prohlásil, že šlo o záměr a věc nazval „okamžikem pravdy". Řečeno sportovní terminologií, Trump první kolo prohrál, a proto přišla odveta.

Podívejte se na šest nejzajímavějších momentů z návštěvy Donalda Trumpa ve Francii.

Šest momentů Donalda Trumpa ve FranciiVideo: Reuters, AP

S podivným podáním ruky od Donalda Trumpa se už setkali i další světoví politici, například britská premiérka Theresa Mayová, kterou prezident USA ve Washingtonu při chůzi po schodech chytil za ruku. Gestem chtěl údajně impulsivně demonstrovat blízké vztahy s Británií. Rozruch způsobilo i podávání rukou s japonským premiérem Šinzó Abem, které trvalo 19 sekund.

Video: Trump zaskočil podáním ruky japonského premiéra

Japonský premiér byl z podání ruky poněkud rozpačitý.

Trumpovo podání ruky se stalo legendárním. Média skoro každé podrobí analýze. Například CNN oslovila odborníky na řeč těla a jejich verdikt je jasný: Americký prezident rád dává najevo svou převahu, sílu a dominanci. Proto lidi při podávání ruky k sobě přitahuje, otáčí si je a chytá za ramena. Potřesení rukou začíná submisivním gestem, kdy ukáže otevřenou dlaň, následně ale přejde do pozice síly.

Podívejte se na rozbor Trumpova podávání ruky

Trump skrze podání ruky vyjadřuje dominanci.

Reklama

Doporučované