Hlavní obsah

Odveta za dalajlamu? Ovčáček říká, že Čína zrušila investiční fórum, to se ale konat bude

 

Reklama

Mluvčí prezidenta v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že kvůli přijetí tibetského duchovního se nebude konat česko-čínské investiční setkání. Zástupce česko-čínské obchodní komory ale říká, že listopadové fórum zrušeno nebylo.

Článek

První dopady přijetí dalajlamy ministrem kultury a dalšími lidoveckými politiky jsou tady, oznámil v rozhovoru ve studiu Seznam Zprávy prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ukazuje se ale, že se mohl mýlit.

Během interview, které se především týkalo ostré slovní potyčky mezi Hradem a ministrem kultury Danielem Hermanem o vyznamenání Hermanova strýce Jiřího Bradyho, Ovčáček uvedl, že Čína zrušila domluvené investiční česko-čínské fórum.

Podle prezidentova mluvčího tento krok má jediný důvod: Že totiž ministr kultury navzdory varování Hradu přijal dalajlamu během jeho návštěvy Prahy minulý týden. „A Čína takové kroky nese velmi nelibě," prohlásil Ovčáček (pusťte si ve videu rozhovor s ním).

Seznam zprávy se proto obrátil na představitele česko-čínské obchodní komory. Podle nich se ale setkání, plánované na listopad, konat bude. „Podle mých informací zrušeno nebylo," řekl viceprezident čínského investičního fóra Tomáš Bůzek.

Na úterní tiskové konferenci pak Jiří Ovčáček trval na tvrzení, že fórum bylo odvoláno, ale doplnil, že v tuto chvíli se jedná o tom, aby se uskutečnit mohlo. O zrušení fóra se podle Ovčáčka dozvěděl osobně prezident Miloš Zeman, mluvčí ale odmítl říct, od koho. "Nechci tuto osobu vystavit mediálnímu lynči," řekl Ovčáček.

Dalajlama a prohlášení čtyř

Dalajlama přijel do české metropole jako účastník tradiční konference Forum 2000. Ministr kultury ho přijal ve svém úřadu, doprovod mu dělaly další špičky KDU-ČSL, mimo jiné vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Premiér Sobotka nejprve označil přijetí dalajlamy za soukromou aktivitu ministra Hermana, pak se jeho podpis objevil spolu s dalšími nejvyššími ústavními činiteli pod prohlášením, které mělo uklidnit Čínu, že Česká republika uznává její celistvost. Toto prohlášení vyvolalo bouřlivé reakce.

Reklama

Doporučované