Hlavní obsah

Odveta za zdržování brexitu. Johnson nechce pustit Bercowa mezi lordy

Foto: Profimedia.cz

Bývalý předseda Dolní sněmovny John Bercow.

Reklama

Britská královna po rozpuštění parlamentu tradičně podepisuje seznam lidí, kteří mají získat doživotní titul peera a přístup do Sněmovny lordů. Bývalého předsedu Dolní sněmovny Johna Bercowa chce na seznam protlačit Labouristická strana, Boris Johnson je ale proti.

Článek

Johnson a Bercow. Dva mocní konzervativci, z nichž se kvůli táhlým jednáním o brexitu stali rivalové.

Zatímco Johnson se snažil vyvléci Británii z Evropské unie co nejrychleji, Bercow rád využíval moci moderátora poslaneckých diskuzí a proti Johnsonovým plánům brojil.

Poté, co Bercow po dlouhých letech skončil ve funkci předsedy Dolní sněmovny, prohlásil do médií, že by pro brexit nikdy nehlasoval. Pro BBC v listopadu uvedl, že brexit je největším omylem britské monarchie od druhé světové války.

Vzájemná nevraživost Johnsona a Bercowa zjevně nevyprchala ani po rozpuštění parlamentu a nových volbách, v nichž si konzervativci připsali drtivé vítězství.

Podle úniků z Downing Street se Johnson může pokusit zablokovat Bercowovi přístup do Sněmovny lordů, pokud Bercowa na lorda navrhne opoziční předák Jeremy Corbyn. Informoval o tom britský deník The Guardian. Podle listu Daily Telegraph už Corbyn Bercowa o víkendu nominoval.

Podle mluvčího premiéra by Corbynova nominace znamenala porušení konvencí, protože bývalé předsedy Dolní sněmovny na lorda tradičně nominuje jejich vlastní strana. A Bercow před lety vstoupil do dolní komory jako poslanec toryů. Johnson nicméně Bercowovi takové privilegium podle všeho nechce dopřát.

Pro Bercowa tak, zdá se, existuje jediné východisko – musel by se stát členem Labouristické strany. Pak by se snad k titulu peera probil snáze.

Bercow se stal předsedou Dolní sněmovny v roce 2009, svou funkci opustil loni, když se dolní komora rozpustila před předčasnými volbami.

V médiích a na sociálních sítích se proslavil jako svérázný řečník. Téměř kultovním se stal jeho způsob vyslovování fráze „order“, pomocí které se dožadoval klidu.

Brexit na obzoru

Johnson získal díky prosincovým volbám výraznou převahu v Dolní sněmovně. Díky tomu se mu podařilo na začátku ledna bez problémů schválit brexitový zákon. Sněmovna lordů by měla o zákonu jednat tento týden.

Pokud zákon posvětí i lordi, osud Spojeného království zůstane na peru královny, přičemž je velmi nepravděpodobné, že by zákon nepodepsala.

V současnosti je tak prakticky jisté, že Velká Británie za deset dní opustí Evropskou unii. Započne tak přechodné období, které potrvá do konce roku. Během této etapy se bude Británie ještě muset řídit zákony Unie, na jejich formulaci už ale nebude mít žádný vliv.

Reklama

Doporučované