Hlavní obsah

Odvetná palba bulváru proti Harrymu a Meghan. Vévodkyni vyhnal do „Megxilu“

Foto: Profimedia.cz

Ranní titulky britských médií.

Reklama

„Výbušný“ i „uplakaný“. Rozhovor prince Harryho a vévodkyně ze Sussexu Meghan na sebe přitáhl pozornost. Takovou, že mu všechna velká britská média věnovala čestné místo na titulce.

Článek

Dalo se očekávat, že interview slavné americké moderátorky Oprah Winfreyové s princem Harrym a jeho chotí Meghan, kteří se před rokem odstěhovali za oceán, rozpoutá vášně. Předtočený rozhovor takových očekávání dostál – v pondělí se mu věnovala kromě těch britských i celá řada zahraničních médií.

Z pohledu Buckinghamského paláce otevřený rozhovor nedopadl právě nejlépe. Královský korespondent britské BBC Jonny Dymond napsal, že byl pro jeho pověst velmi poškozující. Pár v interview vysvětlil, proč se loni rozhodl odletět do Spojených států a vzdát se rolí seniorních členů královské rodiny.

Padly i příběhy o chladných rodinných vztazích, například s Harryho otcem, princem Charlesem. Meghan také uvedla, že kvůli honu britského bulváru pomýšlela na sebevraždu, a mluvila i o podle ní omezujícím způsobu života v Buckinghamském paláci.

Došlo i na otázku rasismu, který se ve spojitosti s vévodkyní ze Sussexu už dříve velmi propíral – údajně se v královské rodině mělo řešit, jak moc tmavou pleť bude mít syn Meghan a Harryho Archie. A aby toho nebylo málo, mělo jít i o důvod, proč nedostal titul prince. Toto téma velmi rezonovalo v USA – afroamerické osobnosti se vyjádřily na podporu vévodkyně.

Tvrdá odveta britského bulváru

Titulní strany britských médií – tištěných i online – zaplavily fotografie z televizního rozhovoru. Každé z nich se k němu ovšem postavilo po svém.

Nejtvrdší rány zasadily po zveřejnění rozhovoru opět bulvární deníky a weby ve Spojeném království. Už dříve zaujaly postoj, který jasně naznačoval, že vůči královským utečencům nechovají pozitivní vztah. To se nezměnilo ani po rozhovoru, který vedla Winfreyová a jejž odvysílala americká stanice CBS News.

Například deník The Daily Mail se rozhodl všechen „výbušný“ obsah interview shrnout do jednoho titulku na své online platformě, z čehož vznikl jakýsi chaotický pelmel: „Meghan tvrdí, že měla sebevražedné myšlenky, když byla v pátém měsíci těhotenství, a že Kate rozbrečela JI a královská rodina odmítla udělat z Archieho prince, protože se obávali, jak moc bude ‚tmavý‘, zatímco Harry odhalil, že další miminko bude HOLČIČKA.“

Kromě toho tento bulvární deník na svých webovkách zveřejnil i obsah s titulkem „Chtěla jsem se zabít“. V tištěné verzi Daily Mailu vyšel článek titulkovaný jako: „Meghan obvinila palác z rasismu.“

Další britský tabloid The Sun si přisadil, že se „Meghan Markleová do Británie možná už nikdy nevrátí, protože explozivním rozhovorem naštvala královskou rodinu“. A ze slovní hříčky Megxit, kterou bulvár s odkazem na brexit pojmenoval odchod Harryho a Meghan do USA, udělal The Sun „Megxile“ – tedy „Meghan v exilu“.

K rozhovoru se vyjadřují i osobnosti z britské politiky

Seriózní média se držela více zpátky – list The Times zveřejnil analýzu, podle níž jsou odhalení v rozhovoru na CBS News vůči královské rodině ničivější, než mohli její členové očekávat.

„Ze strany Meghan a Harryho jde o nové příběhy. A pro Buckinghamský palác představují problematické otázky týkající se toho, jak zareaguje na ničivá obvinění, která padla v dvouhodinovém dramatickém televizním vysílání,“ píše se na konci textu od Valentina Lowa.

Třeba deník The Guardian se zaměřil na tvrzení ohledně rasismu v Buckinghamu. Informoval o tom, jak se k této části rozhovoru vyjádřili politici. Například konzervativní členka Dolní sněmovny Vicky Fordová, jež má vysokou pozici na britském ministerstvu školství, v rozhovoru pro BBC uvedla, že „v naší společnosti není místo pro rasismus“.

Labouristická poslankyně Kate Greenová pak vyzvala Buckinghamský palác k tomu, aby obvinění, jež v rozhovoru zazněla, vyšetřil.

Populární téma na Twitteru

I sociální sítě se zveřejněním (podle slovníku britských médií) rozhovorové bomby ožily. Zejména Twitter, kde interview patří mezi nejpopulárnější témata. Podle počtu příspěvků, které obsahují jméno Meghan, je „úspěšnější“ už jen heslo „Covid“.

K rozhovoru se tam vyjádřil třeba Piers Morgan, známý britský moderátor a novinář, který na síti sdílel svůj komentář pro list The Daily Mail. V něm vyjádřil svůj očividný odpor vůči dvouhodinovému sdílení emocí a zkušeností Harryho a Meghan. Podle něj mělo interview poškodit královnu Alžbětu II. a zničit britskou monarchii.

Jiné tweety jsou ale trochu odlehčenější. „Meghan a Harry v rozhovoru tvrdili, že člen rodiny vyjádřil obavy z toho, jakou barvu bude mít jejich nenarozené dítě. Je rok 2021, lidi by nemělo zajímat, jestli je dítě zrzavé, nebo ne,“ napsal uživatel Chris Rose.

Reklama

Doporučované