Hlavní obsah

Odvolací soud odmítl návrh zrušit Babišův svěřenský fond

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Krajský soud v Ostravě ve středu rozhodoval o návrhu na zrušení svěřenského fondu, který podal senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht.

Článek

Senátor Lukáš Wagenknecht neuspěl se svým pokusem o zrušení prvního svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Právě na jeho návrh se začaly soudy zabývat tím, zda bylo založení Babišova fondu, který spravuje 90procentní podíl z holdingu Agrofert a společnosti SynBiol, v pořádku.

Jenže nejprve Okresní soud ve Vsetíně – jeho pobočka ve Valašském Meziříčí – a po něm dnes také odvolací soud řekly, že návrh není projednatelný.

„Krajský soud v Ostravě potvrdil rozhodnutí prvostupňového soudu. Pro určovací žalobu je potřeba, aby v dané věci byl shledán naléhavý právní zájem. Odvolací soud naléhavý právní zájem v tomto případě neshledal,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí soudu Klára Krystynová.

Zdůvodnění je takové, že návrh nepodala oprávněná osoba. „Návrh by tedy podle soudu musel podat Andrej Babiš nebo správce fondu Zbyněk Průša,“ prohlásil senátor Wagenknecht.

Detaily samotného případu, jestli bylo založení fondu v pořádku, se soudy vůbec nezabývaly.

Rozsudek Krajského soudu v Ostravě je pravomocný. Senátor Wagenknecht však uvedl, že připraví v této souvislosti dovolání k Nejvyššímu soudu.

Po soudech senátor chtěl, aby označily založení jednoho Babišova fondu za neplatné.

Žalobu právě do Valašského Meziříčí podal dříve proto, že tu má trvalé bydliště jeden ze správců fondu a nynější šéf Agrofertu Zbyněk Průša. Toho u odvolacího soudu zastupovala jako advokátka Sylvie Sobolová, která v několika případech hájila firmy z holdingu Agrofert.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka uvedl, že Průša rozhodnutí soudů vítá. Podle něho byla žaloba politicky motivována.

„Je rád, že soudy rozhodují podle práva a platných zákonů a nenechají se ovlivnit sice hlučnou, ale neobhajitelnou rétorikou některých politiků, kteří se snaží zviditelnit na úkor zakladatele fondu Andreje Babiše,“ zprostředkoval Hanzelka slova Zbyňka Průši.

Podle mluvčího Agrofertu jsou navíc pochybnosti ohledně svěřenských fondů neopodstatněné. „Ukázalo se, že právní názory pana senátora Wagenknechta jsou mimo realitu českého právního řádu,“ dodal Hanzelka.

Dalším Wagenknechtovým návrhem se zabývá ještě Obvodní soud pro Prahu 8. Tady má trvalé bydliště právník Agrofertu Alexej Bílek, který je také správcem druhého Babišova svěřenského fondu. V něm je vložen desetiprocentní podíl holdingu Agrofert. V tomto případě ale soud ještě jednání nenařídil.

Reklama

Doporučované