Hlavní obsah

Odvolací soud potvrdil osvobození Tempela ze dvou vražd

Foto: ČTK

Vrchní soud v Praze rozhodoval 14. října 2021 v odvolacím jednání v případu Roberta Tempela, který byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku.

Reklama

aktualizováno •

Pražský vrchní soud dnes pravomocně osvobodil Roberta Tempela viněného z dvojnásobné vraždy spáchané v roce 2001 na Sokolovsku.

Článek

Odvolací senát potvrdil rozsudek plzeňského soudu z roku 2007 a zamítl odvolání státní zástupkyně. Odsuzující verdikty, které následně poslaly muže na doživotí do vězení, zrušil letos v červenci Ústavní soud. Tempel vinu roky odmítá.

Muž ale nadále zůstává ve vězení, kde strávil již zhruba 20 let. Po zrušení výkonu doživotního trestu letos v srpnu ho soudy nepropustily na svobodu proto, že si podle nich musí odpykat zbytek předchozího trestu za loupeže. Podle Tempelových advokátů je muž ve věznici nezákonně - trest byl podle nich již promlčen nebo vykonán. Obrátili se proto opět na Ústavní soud, který podle právního zástupce Jakuba Kříže rozhodne ve věci příští úterý.

„Naše rozhodnutí bylo značně ovlivněno tím, že jsme museli přihlédnout k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva a následně Ústavního soudu,“ prohlásil předseda senátu Robert Fremr.

„Doživotí jsem si již odseděl,“ uvedl Tempel. Podle své výpovědi před soudem by již v této době mohl požádat o podmíněné propuštění z vězení. Muž zopakoval, že se cítí nevinen.

Vrchní soud se případem zabýval již pošesté. Čtyřikrát zrušil verdikt Krajského soudu v Plzni, který muže pokaždé zprostil obžaloby. Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co odvolací senát přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze. Muž se proti rozsudku bránil u Nejvyššího i Ústavního soudu, ale neuspěl.

Loni v létě Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku konstatoval, že Česká republika porušila Tempelova práva a upřela mu právo na spravedlivý proces. Proces také podle evropského soudu nebyl dokončen v přiměřené lhůtě. Český Ústavní soud následně revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí a případ vrátil odvolacímu soudu.

Vraždy na lesním parkovišti

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle rozsudku předal své oběti 400 000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně prý muže zastřelil. Zasáhl údajně i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu. Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

Reklama

Související témata:

Doporučované