Hlavní obsah

Odvolací soud zpřísnil trest bývalému soudci z Litoměřic. Za korupci si odsedí tři a čtvrt roku

Krajský soud v Hradci Králové se zabýval odvoláním v případě úplatných soudců litoměřického okresního soudu. Josefu Knotkovi trest zpřísnil, Ladislavu Jelínkovi potvrdil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odvolací soud v Hradci Králové ve čtvrtek zpřísnil trest pro bývalého soudce okresního soudu Josefa Knotka, který byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele, podplácení a přijímání úplatků.

Článek

Podle nového rozhodnutí by měl jít jednasedmdesátiletý bývalý soudce na tři roky a tři měsíce do vězení s ostrahou. Soud zároveň potvrdil podmíněný trest pro Knotkova kolegu, rovněž již bývalého soudce Ladislava Jelínka a pro Antonína Kühna, který měl Knotka v roce 2011 uplácet. Oba bývalí soudci musí zároveň zaplatit peněžitý trest 150 a 90 tisíc korun.

Celý případ začal v roce 2013 rozplétat Okresní soud v Jičíně, kterému byl případ přiřazen. Tento soud nejprve potrestal Knotka 5,5 lety ve vězení a Jelínka tříletou podmínkou. Toto rozhodnutí zrušil Nejvyšší soud a poslal případ k opětovnému projednání.

Na konci loňského roku soud trest zmírnil a uložil Jelínkovi dva a půl roku ve vězení s odkladem na 30 měsíců a pokutu 90 tisíc korun. Knotka potrestal třemi roky vězení se čtyřletým podmínečným odkladem a dvousettisícovou pokutou. Kühn dostal patnáctiměsíční podmínku. Proti Knotkovu trestu se odvolal státní zástupce. Všichni tři odsouzení se proti svým trestům rovněž odvolali.

„Jedná se o velice společensky závažnou trestnou činnost – na Okresním soudu Litoměřice vytvořil korupční prostředí a jeho trestná činnost pokračovala až do zadržení policií. S ohledem na účel trestu a jeho prevenci mám za to, že trest byl vyměřen jako nepřiměřeně mírný,“ uvedl státní zástupce Pavel Bužga v odvolání proti podmíněnému trestu pro Knotka. Navrhoval mu pět let nepodmíněně. Původně úplatnému soudci hrozilo až deset let.

Odvolací soud nakonec pětiletý návrh nepotvrdil, ale původní podmíněný trest Knotkovi zpřísnil. „Máme za to, že postačí výměra trestu při dolní hranici sazby, na dolní hranici to nemohlo být kvůli přitěžujícím okolnostem spáchání více trestných činů,“ odůvodnil předseda senátu Zdeněk Korf. Soud přihlédl i na Knotkův špatný zdravotní stav, o kterém senát informoval jeho zástupce. Právní zástupci odsouzených na dotazy novinářů odpovídat nechtěli.

Oba dva soudci byli obviněni na základě odposlechů, právě proti nim se už od roku 2013, kdy soud začal, ohrazovali.

Podle obžaloby si soudci měli přijít na stovky tisíc korun tím, že například urychlovali propuštění z vězení, zařizovali dřívější navrácení řidičských průkazů nebo prominuli zbytek trestu, za což získávali desítky tisíc korun, ale jako úplatek byla označena i lahev whisky, kterou dal Knotek Jelínkovi a jež na nákladě rozhodnutí soudu Jelínkovi propadne. Původní soudní líčení bylo vedeno nejen proti Knotkovi, Jelínkovi a Kühnovi, ale i proti zapisovatelce Jiřině Šindelářové a Antonínu Marčaníkovi, který měl soudce uplácet. Dvouleté podmíněné tresty Šindelářové a Marčaníka již nabyly právní moci, jimi se proto čtvrteční odvolací soud nezabýval.

Reklama

Doporučované