Hlavní obsah

Odvolání děkana Lékařské fakulty v Ostravě není platné

Foto: Seznam Zprávy

Moravskoslezský kraj.

Reklama

Odvolání děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošta Martínka není platné. Rozhodl o tom dnes Krajský soud v Ostravě, na který se děkan po svém odvolání akademickým senátem univerzity obrátil.

Článek

Soud rozhodnutí o jeho odvolání zrušil. Odvolání souviselo s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad (NAÚ). Ke studiu škola přijala i uchazeče, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení.

„Pokud se týká pochybení, která měla nastat při přijímání studentů, tak rektor ve svém rozhodnutí žádným způsobem nevysvětlil, proč docenta Martínka jmenoval do funkce v době, kdy už se o problému vědělo, proč nezasáhl v té chvíli,“ uvedl soudce Jiří Gottwald. Soud poukázal na to, že fakultní akademický senát Martínka podporoval.

„Rektor a akademický senát univerzity mají zasahovat jen výjimečně v excesivních případech a v čem tady spočívá ta výjimečnost a excesivnost, také nebylo zdůvodněno,“ řekl soudce. Proti rozhodnutí lze podat kasační stížnost, univerzita rozhodne, zda ji podá, až se detailně s rozsudkem seznámí.

„Beru samozřejmě ten výsledek jako úspěch pana děkana, a uvidíme s ohledem na poměrně turbulentní vývoj na Lékařské fakultě, jakým způsobem pan děkan bude nyní konat,“ uvedl Martínkův právní zástupce Jakub Vepřek.

„Nečekali jsme ho a nesouhlasíme s ním. Nicméně se tím rozhodnutím budeme řídit,“ řekl o rozhodnutí právní zástupce univerzity Jiří Buryan. Za překvapivý označil rozsudek i rektor Jan Lata, chce se s ním blíž seznámit. „Bez ohledu na výsledek dnešního soudního jednání považuji v tuto chvíli za zcela zásadní pro Ostravskou univerzitu a Lékařskou fakultu získání akreditace Všeobecného lékařství. Dle mého názoru by k tomu velmi přispělo, kdyby se na ní již podílelo jiné vedení Lékařské fakulty. K tomu se začíná přiklánět i samotný Akademický senát Lékařské fakulty, který již v červnu vyzval k vypsání nových voleb děkana,“ uvedl Lata.

Akademický senát Ostravské univerzity loni v prosinci rozhodl o Martínkově odvolání k 2. lednu. Děkan se po odvolání obrátil na soud, který vydal předběžné opatření, díky němuž se Martínek prozatímně vrátil do funkce a škola musela čekat na konečný verdikt soudu. Do funkce se vrátil nedlouho před přípravami na nové děkanské volby.

Lékařská fakulta má dlouhodobé problémy. V červenci jí NAÚ neschválil žádost o novou akreditaci Všeobecného lékařství kvůli personálnímu nezajištění. Univerzita ale ještě před oficiálním sdělením požádala NAÚ, aby jednání o žádosti o akreditaci přerušil. Úřad škole vyhoví a řízení na požadovanou dobu přeruší, pak se k případu vrátí. Současní medici studují na základě původní akreditace. Bez nové ale nelze přijímat nové studenty.

Ve středu se má mimořádně sejít Akademický senát Lékařské fakulty. Podle jeho předsedkyně Hany Sochorové bylo jednání svoláno na základě žádosti několika senátorů a má se tam řešit i vyvození osobní odpovědnosti děkana za neúspěch při získání akreditace.

Reklama

Doporučované