Hlavní obsah

Odvolání dozorčí komise Rady ČT může mít dohru u soudu. Hrozí milionová škoda

Česká televize. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na Radu České televize přišly v pondělí čtyři předžalobní výzvy od odvolaných členů dozorčí komise. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka může spor České televizi způsobit milionovou škodu.

Článek

V polovině listopadu odvolala Rada České televize na návrh Hany Lipovské deseti hlasy pětičlennou dozorčí komisi. Ta je poradním orgánem Rady pro ekonomické a právní otázky. Její odvolání má ale dohru.

Na Radu v pondělí přišly předžalobní výzvy. Odvolaní členové komise v nich tvrdí, že jsou stále členy, protože odvolání komise bylo podle nich nezákonné. „Čtyři z pěti členů odvolané komise Radě zaslali předžalobní výzvu,“ řekl Seznam Zprávám bývalý předseda Rady René Kühn, který na svou funkci rezignoval minulý týden právě kvůli tomu, že s odvoláním komise nesouhlasil.

„Rozhodnutí Rady České televize považuji za nedůvodné a vyjádřeno eufemisticky - velmi ukvapené, zejména v situaci, kdy mají být z odborného hlediska posuzovány závažné dokumenty týkající se České televize,“ stojí v předžalobní výzvě jednoho z členů komise, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici. „Nedopustil jsem se žádného jednání, které by bylo důvodem pro odvolání z funkce. Pokud Rada ČT tak neučiní, obrátím se na příslušný soud,“ stojí v další předžalobní výzvě.

Ke stejnému závěru jako odvolaní komisaři dospěli minulý týden i senátoři, kteří přijali usnesení, že odvolání nebylo v souladu se zákonem o České televizi.

Rada přesto už ve středu plánuje zvolit nové členy dozorčí komise. Podle Kühna ale volba za těchto okolností může skončit u soudu.

„Hrozí, že soud v budoucnu řekne, že odvolání komise bylo nezákonné a noví členové nebyli zvoleni v souladu se zákonem. A dá za pravdu odvolaným členům a vrátí jim funkci,“ vysvětlil Kühn.

S tím souhlasí i ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Pokud se protizákonně odvolaní členové odvolají či podají žalobu k soudu, může být výsledkem milionová škoda způsobená ČT. Kuriózní výsledek působení rady, jejíž noví členové si chtěli údajně posvítit na řádnost hospodaření ČT,“ komentoval věc Zaorálek.

Radní Hana Lipovská ale tvrdí, že odvolání bylo v souladu se zákonem, protože se uskutečnilo na základě stejné procedury jako odvolání komise v roce 2010.

„Čtyři z pěti členů odvolané dozorčí komise ostatně byli ve své funkci právě od volby 14. července 2010. Pokud členové letos odvolané dozorčí komise zpochybňují proceduru svého odvolání, zpochybňují tím i legitimitu svých deseti let fungování. Všechna její usnesení by tak mohla být v krajním případě neplatná,“ uvedla Lipovská v doprovodné analýze, pod kterou je podepsaná spolu s Janou Bobošíkovou z Institutu svobody a demokracie.

Biskupové se od Lipovské čím dál více distancují

Hanu Lipovskou do Rady ČT navrhla Česká biskupská konference. Po vlně kritiky, která následovala po odvolání dozorčí komise, se ale katoličtí biskupové od Lipovské čím dál více odtahují.

Už v pátečním stanovisku úřad biskupské konference zdůraznil, že Lipovskou považuje za soukromou osobu a nebude její názory komentovat. V úterý následovala nová reakce stálé biskupské rady, ze které je patrný ještě větší odstup.

„Mrzí nás, že nominace Ing. Hany Lipovské, Ph.D. ze strany České biskupské konference způsobuje polarizaci. To zcela jistě nebylo úmyslem a účelem,“ stojí ve vyjádření. Biskupové také zdůraznili, že považují Českou televizi za důležitou složku demokratické společnosti a její destabilizaci považují za nežádoucí.

Nebudu se podílet na trestné činnosti

Radní Zdeněk Šarapatka odmítá na středečním jednání o novém zastoupení v komisi hlasovat. „Já se toho nebudu účastnit, protože se nechci podílet na trestné činnosti,“ řekl Seznam Zprávám Šarapatka. Podle něj by členové neměli hlasovat, když není zcela jasný právní stav - tedy to, zda bylo odvolání v souladu se zákonem.

Zaorálek tvrdí, že volba nové dozorčí komise bude jenom další eskalací problémů, které Rada ČT v posledních dnech svým postupem vytvořila.

Ve středu měla Rada také volit nového předsedu a místopředsedu, ale na poslední chvíli se tento bod jednání z programu odstranil. Podle Šarapatky tak Rada o novém vedení rozhodne v prvním týdnu v prosinci.

Babiš bude jednat s Dvořákem

Ve středu se také sejde generální ředitel České televize Petr Dvořák s premiérem Andrejem Babišem. Popřel však, že by se jednání týkalo bouře v Radě. Podle něj bude s premiérem řešit financování České televize v následujících letech.

„Jde o schůzku, která je dohadována už několik měsíců. Ve Sněmovně je totiž od května před prvním čtením návrh zákona o DPH, který je pro Českou televizi zásadní z hlediska jejího financování v následujících letech,“ řekl Seznam Zprávám Dvořák. „Návrh ale neobsahuje ujasnění toho, jak mají média veřejné služby, ČT a ČRo, postupovat při odpočtu daně z přidané hodnoty po roce 2021,“ doplnil.

Reklama

Doporučované