Hlavní obsah

Odvolání ministryně Novákové? Výměnu ministrů neřeším veřejně, odpověděl Babiš

Premiér v úterý nevyloučil odvolání ministryně Marty Novákové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Pokud budou změny ve vládě, bude to moje rozhodnutí,“ reagoval Andrej Babiš na dotaz, jestli ministryni průmyslu Novákové hrozí odvolání z funkce.

Článek

Premiér Andrej Babiš na úterní tiskové konferenci k mobilním datům nevyloučil odvolání ministryně průmyslu Marty Novákové, která na sebe v posledních dnech upozornila především jako obhájkyně mobilních operátorů v „boji“ o levnější data.

Na dotaz novinářů, jestli je pro Babiše přijatelné s takovým člověkem dál setrvávat ve vládě, v úterý odpověděl: „Personální problémy neřeším veřejně. Pokud budou změny ve vládě, bude to moje rozhodnutí, o kterém budu informovat pana prezidenta.“

Schůzku s prezidentem Babiš sice má domluvenou v 15:30, vyloučil ale, že by se týkala výměny ministrů. „Je to schůzka, která předchází mé návštěvě Spojených států,“ doplnil.

„Myslím, že jsme se tu dnes sešli kvůli tomu, abychom neplatili tak drahá data. Takže teď máme jiné priority a uvidíme, jak to dopadne,“ uzavřel.

Úterní mimořádný brífink kvůli vysokým cenám mobilních dat premiér svolal spolu s poslancem za hnutí ANO Patrikem Nacherem a vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou. Ti veřejnosti společně představili plán, jakým chce vláda prosadit zlevnění mobilních dat i přechod k jinému mobilnímu operátorovi.

Sama ministryně Nováková, do jejíž agendy téma mobilních dat spadá, na konferenci chyběla.

„Pokud vím, tak je paní ministryně momentálně v Jordánsku,“ okomentoval její nepřítomnost Babiš s tím, že se mobilními daty sám zabývá od roku 2017.

„V minulosti zazněly nějaké názory – ať už od poradce paní ministryně, nebo od paní ministryně – které jsou pro mě nepřijatelné.“

Marta Nováková by přitom nebyla prvním členem vlády, jemuž zlomily vaz postoje k mobilním operátorům.

Před dvěma lety, v únoru 2017, tehdejší premiér Bohuslav Sobotka ze stejného důvodu odvolal šéfa resortu průmyslu Jana Mládka – nelíbily se mu jeho výroky na adresu spotřebitelů, které podle něj urážely veřejnost.

Mládek v minulosti čelil kritice třeba kvůli tomu, že roaming označil za elitářskou záležitost pro malou skupinu zákazníků.

Na dotaz, jestli je ministryně Nováková současným adeptem na výměnu, Babiš odpovídal i v nedělním vysílání pořadu 168 hodin na ČT: „Já to nechci komentovat. Každý občas máme nějaké nešťastné výroky, určitě to není důvod, aby se něco stalo.“

Reklama

Doporučované