Hlavní obsah

Odvolání Trumpa z funkce je téměř nereálné. Co všechno by se muselo stát?

Co by se muselo stát, aby byl Trump skutečně odvolán?Video: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Na prezidenta Donalda Trumpa podal demokrat Brad Sherman žalobu za maření výkonu spravedlnosti.

Článek

Odvolat, nebo neodvolat? Na amerického prezidenta Donalda Trumpa míří první formální pokus o impeachment, tedy odvolání z funkce.

Žalobu podal demokratický člen Sněmovny reprezentantů Brad Sherman. Trump měl bránit výkonu spravedlnosti, když odvolal ředitele FBI Jamese Comeyho během vyšetřování ruských zásahů do prezidentských voleb. Žaloba má ale jen minimální šanci na úspěch, což sám Sherman také uznal. Podle něj jde především o gesto.

„Předložil jsem poslanecký návrh 438 o impeachmentu na Donalda J. Trumpa za maření spravedlnosti,” napsal Sherman na Twitter.

Co by se ale muselo stát, aby byl Trump skutečně odvolán?

Impeachment má dvě fáze. Nejprve musí Sněmovna reprezentantů prostou většinou schválit žalobu. Případ se pak přesouvá do Senátu, který prezidenta vyslýchá. K odvolání je ale potřeba dvoutřetinová většina hlasů.

Obě komory Kongresu nyní bezpečně ovládají republikáni. Trump by tedy musel nejprve ztratit důvěru vlastní strany, aby se dalo o odvolání vůbec přemýšlet.

Pokud by impeachment ve Sněmovně reprezentantů podpořilo všech 194 demokratů, potřebovali by hlasy ještě asi 20 republikánů, protože ke schválení stačí prostá většina přítomných zákonodárců.

Odvolat prezidenta ale musí dvě třetiny všech senátorů. Demokraté drží aktuálně 46 křesel ve stohlavém sboru. Proti Trumpovi by se tedy muselo postavit 21 republikánů. Podporu by mohli hledat i u dvou nezávislých senátorů.

Navíc dosud žádného amerického prezidenta senátoři podle impeachmentu neodvolali. Na svržení Andrewa Johnsona chyběl jediný hlas, Billa Clintona ve dvou hlasováních Senát podržel a nejslavnější případ Richarda Nixona skončil ještě před jednáním. Bývalý prezident raději sám odstoupil.

Reklama

Doporučované