Hlavní obsah

Odvolaný ředitel americké FBI přiznal, že stojí za záhadným účtem na Twitteru

Odvolaný ředitel FBI je autorem záhadného účtu na Twitteru (video: Reuters).

 

Reklama

Bývalý ředitel FBI James Comey přiznal, že je autorem twitterového účtu s názvem Reinhold Niebuhr, uvedl server The Guardian. Od chvíle, co ho z čela FBI letos v květnu odvolal americký prezident Donald Trump, o něm nebylo příliš slyšet. Nyní ale na Twitteru odhalil svou identitu a nastínil, že v budoucnu plánuje opět vstoupit do veřejného života.

Článek

James Comey se k autorství účtu přiznal po mnoha spekulacích, že příspěvky s fotografiemi přírody v Iowě má na svědomí právě on. V nich po kouscích odkrýval, že se z dovolené ve svém domovském státě plánuje brzy vrátit zpět do vysoké politiky.

Bývalý šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) byl z funkce odvolán na návrh ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Oficiálním důvodem jeho odchodu byla podle Bílého domu nutnost vrátit úřadu důvěru.

Oponenti včetně Comeyho ale s vysvětlením nesouhlasí. Podle nich hrálo v jeho odvolání roli zejména pokračování zkoumání ruských vazeb na Trumpovu prezidentskou kampaň. Sám prezident si Comeyho práci ještě během kampaně velmi pochvaloval.

Ve funkci měl Comey na starosti také vyšetřování skandálu političky a bývalé demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, která během výkonu funkce ministryně zahraničí používala k oficiální korespondenci soukromý e-mail.

James Comey byl do úřadu jmenován v roce 2013 na návrh tehdejšího prezidenta Baracka Obamy. Původně měl v čele FBI strávit deset let.

Reklama

Doporučované