Hlavní obsah

Odvoláváme, co jsme odvolali. V ANO se hraje o vliv na jihu Moravy

Foto: hnutí ANO

Předsednictvo ANO stáhlo výsledky hlasování o oživení zrušených organizací v Brně. Hraje se o pozici tamního lídra Petra Vokřála.

Reklama

Zrušené hlasování, které rušilo rušící verdikt. Tak probíhá nervózní rozhodování vedení ANO o brněnské odnoži hnutí. Ve hře je pozice tamního volebního lídra a místopředsedy hnutí Petra Vokřála. Rebelové hrozí hnutí soudem.

Článek

Hnutí ANO čím dál víc znervózňuje třenice na jihu Moravy. Celostátní předsednictvo na začátku března rozpustilo tři stranické organizace v Brně kvůli korupční kauze Stoka, z čehož v posledních dnech začalo couvat. Důvodem je, že se zaleklo soudních tahanic.

Ve vedení však zároveň panuje obava, aby tato zpátečka zcela nerozházela poměry v brněnském ANO. Podle zjištění Seznam Zpráv došla situace tak daleko, že hnutí ve středu raději zrušilo hlasování, které by svým výsledkem oslabilo pozici místopředsedy ANO a brněnského lídra pro krajské volby Petra Vokřála.

Co se stalo? Ve středu kolem poledne měl volební manažer hnutí Jan Richter rozeslat členům předsednictva výsledky hlasování o návrhu (hlasovalo se na dálku, takzvaně per rollam), že ANO vezme zpět zrušení organizací Brno-Židenice, Brno-Černovice a Brno-Starý Lískovec. Jenže žádné resumé členům předsednictva nedorazilo.

Namísto toho se spustilo nové korespondenční hlasování o tom, že než rozhodovat kauzu takto na dálku proberou ji členové vedení na svém nejbližším setkání. Jinými slovy: předsednictvo zrušilo návrh, který revokoval verdikt rušící tři brněnské organizace.

„Předsednictvo hnutí hlasuje per rollam o zařazení této věci na nejbližší možné jednání předsednictva, aby bylo možné celou záležitost projednat. Nelze rozhodnout pouze hlasováním per rollam,“ uvedl volební manažer Jan Richter přes tiskový odbor ANO.

Kauza Stoka

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

„Tohle je příšerný guláš, nikdo pořádně neví, co se vlastně děje,“ glosoval dění posledních dnů zdroj blízký vedení hnutí, který si přál zůstat v anonymitě. Podle zjištění Seznam Zpráv má tento chaos hlubší politické pozadí.

Prvotní hlasování o zrušení březnového rozpuštění brněnských organizací totiž členové předsednictva většinově posvětili. Kdyby se ale takový výsledek vyhlásil a rozhodnutí vstoupilo v platnost, politickou ránu by utrpěl bývalý brněnský primátor a kandidát ANO na hejtmana Petr Vokřál, který od začátku brojí proti navracení brněnského příběhu zpět do hry.

Byl to on, kdo inicioval zrušení daných organizací kvůli údajnému napojení jejich členů na korupční kauzu Stoka týkající se „cinknutých“ výběrových řízení. To, že členové vedení byli většinově pro znovuotevření tohoto případu, svědčí o tom, že stranické špičky nemají příliš pochopení pro to, jakým způsobem Vokřál v kauze Stoka postupuje.

Vyloučení členové ze Židenic se proti zrušení jejich domovské organizace ozvali, najali si advokáta a pohrozili ANO soudem. Vadilo jim, že nedostali příležitost se obhájit – podle nich žideničtí členové nemají s kauzou kolem bývalého místostarosty Brna-střed žádnou souvislost.

Předsednictvo ANO jejich stížnost probere na nejbližším setkání, které by se mohlo uskutečnit v příštím týdnu. Dalšího jednání vedení už by se mohli zúčastnit zástupci vyloučených organizací, aby vedení nabídli svůj pohled na věc a vyzvali případně místopředsedu Vokřála, aby předložil důkazy o propojení členů na kauzu Stoka.

Exprimátorův dvojí metr?

Rebelové poukazují na to, že při rozpouštění organizací použilo krajské vedení dvojí metr. Zatímco podle zástupkyně zrušené buňky v Židenicích Ivy Votavové její členové v kauze vůbec nefigurují, naopak organizace ANO v Brně-střed – epicentru celé korupční kauzy kolem bývalého místostarosty této městské části Jiřího Švachuly – dál funguje.

„Já to s nimi dotáhnu do konce, na to se mohou spolehnout. Jako pitomci jsme chodili rozdávat koblihy a teď budeme mlčky sledovat, jak na nás kydají špínu? To teda ne,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Předsednictvo ANO se případem zrušených buněk začalo zabývat už před Velikonocemi. Tehdy dostalo na stůl tři varianty, jak v Brně postupovat a ideálně se vyhnout soudu. V orientačním hlasování se členové vedení usnesli, že budou hlasovat o takzvané variantě „A2“, o které hlasovali od minulé neděle do této středy.

Podle tohoto návrhu mělo krajské jihomoravské předsednictvo nashromáždit podrobné informace a důkazy o tom, že členové inkriminovaných buněk skutečně figurují ve zmiňované kauze Stoka. Pokud by i pak jihomoravský region trval na rozpuštění těchto buněk, dotčení členové by dostali prostor pro obhajobu – k čemuž na začátku března nedošlo.

Návrh by projednalo oblastní a krajské předsednictvo, které by následovala celostátní centrála. Tento postup by se opět odlišoval od březnové praxe, neboť tehdy předsednictvo ANO zrušilo brněnské organizace „šmahem“.

Reklama

Doporučované