Hlavní obsah

Odvolejte Havlíčka kvůli Dukovanům, vyzvali opoziční lídři Babiše

Foto: David Neff

Vicepremiér Karel Havlíček čelí výzvám ke svému odvolání už podruhé za poslední týden.

Reklama

Opozici se nelíbí, jak vicepremiér Karel Havlíček jedná ohledně dostavby Dukovan, kritizují zejména to, že bezpečnostní dotazník poslal i do Ruska. Chtějí kvůli tomu, aby skončil.

Článek

Předsedové pěti opozičních stran vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby podal návrh na odvolání vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) z vlády. Důvodem je tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Havlíček podle předsedů KDU-ČSL, ODS, Pirátů, STAN a TOP 09 nerespektuje bezpečnostní doporučení k tendru.

Předsedové vyzvali vládu k co nejrychlejšímu svolání Stálého výboru pro výstavbu nových jaderných zdrojů. Ten má zasednout až 29. dubna, což je podle nich pozdě.

Opoziční lídři reagovali na to, že Havlíček se rozhodl, že před vypsáním tendru pošle uchazečům bezpečnostní dotazníky. Mezi nimi chce stát skrze ČEZ oslovit i ruskou firmu Rosatom. Opozice to považuje za první krok k oslovení Rusů do samotného tendru. Ten má být vypsaný až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Opozice označila Rusko i Čínu za bezpečnostní hrozbu. „Vicepremiér Karel Havlíček hrubým způsobem narušil existující politické dohody a svými neuváženými kroky hazarduje s budoucností celého jaderného odvětví v České republice, a to včetně navazujícího průmyslu a vědeckých kapacit,“ napsali ve svém prohlášení, v němž mimo jiné vyzývají Babiše k odvolání Havlíčka.

K odvolání Havlíčka kvůli Dukovanům část politiků vyzvala Babiše už v minulém týdnu, zůstalo to však bez reakce.

Reklama

Doporučované