Hlavní obsah

Odvolejte „soudruha“ Filipa z vedení Sněmovny, chtějí Starostové

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Reklama

Starostové a nezávislí vyzývají k odvolání předsedy komunistů Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Článek

Hnutí reaguje na Filipovy výroky v pátečním rozhovoru pro ruský deník Krasnaja zvezda. Předseda komunistů v něm uvedl, že v české společnosti sílí fašistické tendence a vyzval k rezignaci ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD).

Také označil za „zločinné“ odstranění pomníku maršála Koněva na Praze 6. A pochválil ruskou vládu za to, že nenutí místní úřady v Rusku ke svolení ke stavbě pomníků československým legionářům padlým v boji s ruskými bolševiky.

„Svým vyjádřením překročil únosnou mez. Zpochybňování zásluh českých legionářů o samostatný stát, oslava totalitního komunistického režimu a tvrzení o tom, že česká společnost je prolezlá fašismem, zkrátka nelze tolerovat,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Kromě odvolání Filipa z vedení Sněmovny by se poslanci podle Rakušana měli oficiálně distancovat od Filipových výroků ohledně fašizace české politiky a legionářů. Předsedu KSČM Rakušan označil za „soudruha, který by nás nejradši zaprodal Moskvě“.

Podpisy poslanců za Filipovo odvolání z funkce místopředsedy začala už na začátku května sbírat předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. A to kvůli jeho dřívějším výrokům na adresu některých pražských politiků. Filip o nich řekl, že „oslavují fašismus“. Hlasy přislíbili například Piráti.

Dost hlasů pro Filipa

Pravděpodobnost, že se najde dost hlasů pro Filipovo odvolání, je ale malá – kromě jeho vlastní strany ho podporuje nejsilnější sněmovní frakce, hnutí ANO. A také poslanci ČSSD a SPD.

Loni na podzim vystoupil proti Filipovi sociální demokrat Petr Dolínek – chtěl, aby se Sněmovna zabývala jeho výroky. Filip ale hlasování ustál. Pro Dolínkův návrh nehlasovala ani většina jeho spolustraníků ze sociální demokracie.

Vztahy s Ruskem se vyhrotily kvůli odstranění pomníku maršála Koněva na Praze 6 a kvůli instalaci pomníku vlasovcům v pražských Řeporyjích. Kvůli možnému ohrožení dostali policejní ochranu tři pražští politici – starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) a primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle bezpečnostních složek přicestoval do Prahy ruský agent s kufříkem, který měl obsahovat jed ricin.

Reklama

Doporučované