Hlavní obsah

Odvrácená tvář olympiády. Co si o sobě sportovci mohli přečíst?

Foto: Profimedia.cz

Americká gymnastka Simone Bilesová.

Reklama

Olympijské hry v Tokiu se chýlí ke konci. Ve známost během nich vešly nejen sportovní výkony, ale také zavádějící a nepravé informace o soutěžících, které se rozšířily na sociálních sítích. Týkaly se třeba gymnastky Bilesové.

Článek

Nepravdivá informace začala kolovat například o hvězdné gymnastce Simone Bilesové, která na letošních olympijských hrách rozvířila debatu o psychickém zdraví sportovců. Falešný výrok následně vyvrátil server BBC. Virální facebookový status hlásal, že gymnastka přestala soutěžit, protože jí bylo znemožněno vzít si léky na ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou), v Japonsku jsou totiž zakázané.

Bilesová v roce 2016 uvedla, že tyto léky brala, s jejím rozhodnutím neúčastnit se většiny soutěží olympiády v Tokiu to ale vůbec nesouviselo. Gymnastka oznámila, že odstupuje, protože se potřebuje soustředit na svoje duševní zdraví. Posléze také uvedla, že léky na ADHD nebere už od roku 2017. Americký olympijský tým taktéž potvrdil, že informace šířená na Facebooku se nezakládá na pravdě.

Další obětí falešných zpráv se stala saúdská judistka Tahani Al-Qahtaniová. Na sociálních sítích se začaly šířit zvěsti o tom, že judistka po prohře se svou izraelskou oponentkou zemřela. Qahtaniová měla údajně utrpět infarkt kvůli tomu, že ji po prohře šikanovali a obtěžovali na sociálních sítích. Terčem kritiky se judistka stala za to, že neodmítla soutěžit proti sportovkyni z Izraele, tak jako to udělali jiní arabští sportovci.

Domněnky o její smrti se začaly objevovat poté, co stránka, která se vydávala za oblíbený arabský zpravodajský portál Saudi Sabq, zveřejnila článek s touto falešnou informací. Server BBC uvedl, že k celé situaci se vyjádřil šéfeditor Saudi Sabq, jenž na svém twitterovém účtu varoval před falešnými informacemi, které někdo vydává pod jejich jménem. Přímo k údajné smrti sportovkyně se ale nevyjádřil, vyvrátila ji ovšem Saúdská olympijská komise, která uvedla, že sportovkyně se těší skvělému zdraví. Sama Qahtaniová den po zápase řekla, že se o kontroverze, které okolo ní panují, nezajímá.

Další nepravdivá informace, kterou tým BBC vyvracel, se týkala indického vzpěrače ověnčeného stříbrnou medailí. Příspěvek, který se stal virálním na sociálních sítích, ukazoval vzpěrače Mirabaie Chanu při oficiálním gratulovacím ceremoniálu. Za sportovcem byl vidět plakát s podobiznou indického premiéra Naréndry Módího a nápis: „Děkuji, pane Módí, za to, že Mirabai Chanu získal medaili.“

Příspěvek rozvířil debatu o tom, zda Chanu získal stříbro pouze díky své tvrdé práci nebo díky přičinění indického premiéra. BBC ovšem došla k tomu, že obrázek ukazující popsaný výjev byl upravený a text děkující Módímu na něj byl pouze přidán. Originální fotografie sice obsahovala Módího podobiznu a text se jménem vzpěrače, nic o děkování na ní ale nestálo. Pravý snímek se objevil na oficiálních profilech vlády na sociálních sítích a v tiskové zprávě.

Reklama

Doporučované