Hlavní obsah

OECD opět oznámila pokles světové ekonomiky v letech 2019 a 2020

OECD opět oznámila pokles světové ekonomiky v letech 2019 a 2020.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj opět zhoršila výhled růstu světové ekonomiky na letošní i příští rok. Ve své dnešní zprávě uvedla, že globální růst letos dosáhne 3,3 procenta a v příštím roce 3,4 procenta.

Článek

OECD varovala, že obchodní spory a nejistota ohledně odchodu Británie z Evropské unie poznamená světový obchod a podnikání.

„Ke zpomalení přispívá značná politická nejistota, pokračující obchodní napětí a další narušení podnikatelské a spotřebitelské důvěry,“ píše se ve zprávě OECD. V Evropě je pak zásadním rizikem brexit, problémem jsou ale i známky recese v Itálii i obchodní spory Spojených států a Číny.

Pro startupy je v Evropě nejlepší Německo, Česko je šesté

Prognózu pro celou eurozónu pak OECD snížila na letošní rok o 0,8 procentního bodu na 1,0 procenta a na rok 2020 o 0,4 procentního bodu na 1,2 procenta.

Horší předpověď vydala OECD pro letošek také pro Spojené státy a Čínu, tedy dvě největší ekonomiky světa. Z prognózy pro oba státy ubrala 0,1 procentního bodu na 2,6 procenta v USA a 6,2 procenta v Číně. Pro příští rok OECD americké ekonomice naopak 0,1 procentního bodu přidala, a to na 2,2 procenta. Předpověď pro Čínu ponechala na 6,0 procenta.

Reklama

Doporučované