Hlavní obsah

Oficiálně Clintonová, neoficiálně Rusko. Proč skončil James Comey v čele FBI?

Odvolaný šéf FBI James Comey.

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump s okamžitou platností odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho. Jeho úřad vyšetřoval mimo jiné spojitost Ruska s Trumpovými lidmi. Odvolání pobouřilo americkou politickou scénu.

Článek

Comey se o svém odvolání z funkce dozvěděl prostřednictvím televizních obrazovek. Trump mu sice poslal dopis, ve kterém ho funkce zbavuje, ten ale dorazil do sídla FBI ve Washingtonu.

Comey byl tou dobou služebně v Los Angeles a o svém odvolání se dozvěděl z televize během projevu před zaměstnanci. Nejprve žertoval, situaci si ale šel telefonicky ověřit. „Byl překvapený, opravdu překvapený,” uvedl svědek.

Comey ztratil důvěru téměř všech ve Washingtonu, republikánů i demokratů. Až se všechno uklidní, poděkují mi!

Odvolat Comeyho Trumpovi poradil ministr spravedlnosti Jeff Sessions. Oficiální zdůvodnění ministerstva spravedlnosti říká, že Comey nezvládl vyšetřování aféry kolem elektronické pošty bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Její postup při rozesílání služební pošty ze soukromého serveru vyvolal vyšetřování FBI, které ale skončilo pouhou důraznou výtkou, nikoli stíháním.

Clintonová několikrát uvedla, že za její neúspěch v prezidentských volbách může James Comey, jelikož o její nevině šéf FBI informoval pouhé dva dny před volbami. V té době Donald Trump vyšetřování fandil a veřejně chválil šéfa FBI, že odvádí dobrou práci.

Média, ale i někteří demokratičtí senátoři, však vidí za Trumpovým krokem hlavně vyšetřování, které FBI vede kvůli možnému ruskému ovlivňování amerických prezidentských voleb. S nejnovějšími závěry vyšetřování měl Comey seznámit Kongres ještě tento týden.

Po Comeyho odvolání vyjádřili někteří politici obavy, zda bude vyšetřování pokračovat. Nový šéf vyšetřovací služby může pátrání po vlivu Ruska na prezidentské volby úplně zastavit, nebo ho zbrzdit. Podle agentury AP má rovněž pravomoc ukončit spolupráci se třemi výbory Kongresu, které skandál vyšetřují a jež jsou na informacích od FBI závislé.

Rusko komentovalo odstranění Comeyho prohlášením, že jde o vnitřní záležitost Spojených států, která vztahy s Ruskem nepoškodí. „Je to svrchované rozhodnutí prezidenta USA, jež absolutně nemá a nemělo by mít žádný vztah k Ruské federaci," řekl v Moskvě novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Senátoři Chuck Schumer a John McCain požadují, aby vyšetřování dále probíhalo. Oba již vyzvali k vytvoření zvláštní, nebojácné a nezávislé komise, která by se vyšetřováním zabývala. „Mám problém s načasováním a odůvodněním Comeyho odchodu," řekl například republikánský senátor Richard Burr, šéf senátního výboru pro zpravodajské služby. „Jeho propuštění ještě víc problematizuje již nyní obtížné vyšetřování našeho výboru," dodal.

Média se obávají, že Trump náhle odvolává z funkcí lidi, kteří nesouhlasí s jeho názorem či jsou pro něj nepohodlní. Na konci ledna odvolal například náměstkyni ministryně spravedlnosti Sally Yatesovou. Ta nesouhlasila s jeho dekretem dočasně zakazujícím vstup obyvatelům sedmi muslimských zemí do USA. Jako důvod, proč ji odvolal, Trump uvedl, že zradila ministerstvo. Yatesová také figuruje v kauze kolem bývalého Trumpova poradce Michaela Flynna - varovala před jeho vydíratelností Rusy.

Podobný osud jako Yatesovou postihl i newyorského prokurátora Preeta Bhararu. Ten byl k odchodu vyzván v rámci výměny státních žalobců, která je obvyklá po nástupu nové hlavy státu. Bharara však žádosti nevyhověl s tím, že ho Trump požádal, aby ve funkci zůstal. Proto byl nakonec funkce zbaven. I Comeyho v lednu letošního roku Trump žádal, aby ve své funkci setrval.

Bílý dům ve svém vyjádření k odvolání napsal, že s hledáním Comeyova nástupce začne okamžitě. Dle odborníků však nelze očekávat brzké jmenování. Prozatímně FBI povede zástupce ředitele Andrew McCabe.

Reklama

Doporučované