Hlavní obsah

Oháněli se Kalouskem a vytáhli z lidí miliony. Kde peníze skončily?

Záhady Josefa Klímy: Oháněli se Kalouskem a vytáhli z lidí desítky milionů. Nakonec je soud poslal za mříže, ale peníze zmizely beze stopy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V listopadu 2018 jsme zveřejnili případ podvodníků, kterým se podařilo vylákat z lidí desítky milionů pod legendou, že jde o investici do firmy vyrábějící kotle. Škodu policie vyčíslila na 42 milionů korun. Jak případ skončil?

Článek

Ta kauza byla pikantní i díky tomu, že – později usvědčení podvodníci – tvrdili, že za firmou stojí coby tichý společník bývalý poslanec Miroslav Kalousek.

Nábor investorů a výběr peněz měla na starosti Tereza Cibulková. „Ona říkala, že tento byznys je napojený na politiku a že v tom má figurovat i pan Kalousek z TOP 09 a ten že za vším stojí. A že oni jsou vlastně jen jakoby spolupracující osoby, protože on jako známá osoba nemůže řešit schůzky s investory,“ vzpomíná podnikatel David R., který přišel o 6,6 milionů korun.

Něco takového sám Kalousek rezolutně vyloučil. „Nikdy jsem s kotlíkovými dotacemi neměl nic společného, to se odehrávalo zcela mimo mě. A jsem v podstatě šokován, že někdo dokáže vylákat podvodně poměrně velké množství peněz na tak primitivní podvod,“ rozčiloval se v listopadu 2018, kdy jsme ho oslovili s tím, zda mu je kauza známá. Tehdy ještě byl aktivním politikem.

Celý byznys měl podle lidí, kteří Cibulkové uvěřili, fungovat tak, že vloží peníze do italské firmy na výrobu kotlů. Ta pak následně rozšíří výrobu a zisky budou obrovské. Odbyt kotlů měl být zajištěn přes kotlíkové dotace, protože pan Kalousek díky svému dlouholetému působení v politice prý dokáže ovlivnit, od jaké firmy si řadoví občané budou nové kotle kupovat. Každému investorovi Cibulková slibovala z vložených peněz pohádkový výnos až 15 % měsíčně.

Tereza Cibulková skutečně zpočátku slibované výnosy vyplácela, a tak investoři navyšovali své vklady. Všechny platby probíhaly pouze v hotovosti, investoři dostali do ruky jen smlouvu o zápůjčce a prospekty kotlíků stažené kdesi z internetu. I přesto neváhali vynakládat obrovské sumy peněz. „Za mě to bylo plus mínus 18 milionů korun,“ říká dnes podnikatel Petr.

Aby Cibulková dodala celému projektu na věrohodnosti, vodila s sebou na schůzky člověka, který se představoval jako David Novotný, asistent Miroslava Kalouska. Ve skutečnosti šlo o bývalého moderátora z rádia Marka Maurera.

Po několika měsíčních výplatách provizí začal kotlíkový stroj na peníze postupně drhnout. Až se zastavil úplně. Investorům do kotlíků došlo, že naletěli. A obrátili se na policii, která případ začala vyšetřovat. Cibulková a Maurer skončili ve vazbě.

Co ale investory zajímalo nejvíce, bylo, kde jejich peníze skončily a zda mají šanci se k nim dostat. Navíc byli přesvědčeni o tom, že dvojice nepodváděla sama, že byl do akce zapojen i přítel Cibulkové Jiří Dvořák, s nímž v té době žila. Ten ale zůstal na svobodě a z ničeho obviněn nebyl. Jeho jméno totiž nikde oficiálně nefigurovalo, nebyl podepsán pod žádnou smlouvou.

„Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat,“ odrazil Dvořák už před časem jakékoliv otázky redakce.

Vyšetřování případu a následné soudní líčení se táhlo přes dva roky. Oba obviněné mezitím propustili z vazby. Na konci března soud vynesl zatím nepravomocný rozsudek, jímž Cibulkovou poslal na osm let do vězení a Maurerovi vyměřil pětiletý žalář. Oba se na místě odvolali.

„Rozsudkem Městského soudu v Praze ze dne 30. 3. 2021 byli obžalovaní uznáni vinnými ze spáchání trestného činu podvodu. Obžalovaní věděli, že žádné investice do obchodování s kotli oni, ani nikdo jiný provádět nebude, a že jimi uváděné informace jsou nepravdivé. Podvedeno bylo 47 osob, přičemž celková výše způsobené škody představuje částku 42 milionů korun,“ popisuje mluvčí soudu Adam Wenig.

Nevyjasněná zůstala role přítele Cibulkové Dvořáka, který, jak jsme již zmínili, byl podle řady poškozených do celého podvodu s kotlíky zapojen také. Že zůstal stranou policejního vyšetřování, nad tím se pozastavila i samotná soudkyně. Svou pochybnost vyjádřila i v písemném odůvodnění rozsudku.

„Pochybně působí jeho vyjádření, že neví, odkud obžalovaná Cibulková peníze čerpala, protože se doma o tom, co dělají přes den, nikdy nebavili. Zároveň sám připustil, že se na něj někteří poškození obraceli s urgencemi. Ačkoli také další skutečnosti nasvědčují tomu, že v projektu mohl hrát aktivní roli, v obžalobě nefiguruje, a proto se soud zdrží dalších komentářů k jeho osobě,“ napsala soudkyně Zuzana Zápalková.

Celkovou výši škody stanovila policie, potažmo soud na 42 milionů korun, i když někteří svědci tvrdí, že skutečná škoda byla vyšší, až k 60 milionům. Část poškozených totiž své nároky u soudu nepřihlásila.

Zásadní je, že peníze poškozených se nikde nedohledaly. Jako by se vypařily. Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované