Hlavní obsah

Odešli v roce 2018. Zemřel Forman, Hawking nebo Labuda

Osobnosti, o které přišel svět v roce 2018.Video: David Krkoška

 

Reklama

Miloš Forman, Stephen Hawking nebo Stan Lee. O všechny tyhle velikány jsme letos přišli. Tady je seznam deseti osobností, na které už bohužel můžeme jen vzpomínat.

Článek

Miloš Forman

Držitel dvou Oscarů, tří Zlatých glóbů a filmové ceny BAFTA zemřel letos v dubnu v americkém Danbury. Jeden z nejslavnějších českých rodáků do USA odešel v období normalizace, aby mohl ve své tvorbě svobodně pokračovat. Mezi jeho nejslavnější snímky patří například Přelet nad kukaččím hnízdem, muzikálový film Vlasy, Amadeus nebo Goyovy přízraky. Na filmu Amadeus, který pojednává o Mozartově životě, spolupracoval s kameramanem Miroslavem Ondříčkem, a z části ho natočil v České republice.

Připomeňte si, jak jsme se loučili s Milošem Formanem.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Stephen Hawking

Nejslavnější fyzik moderní doby podlehl letos v březnu amyotrofické laterární skleróze, kterou mu diagnostikovali už v 21 letech. Podle doktorů neměl žít déle než tři roky. Jejich předpověď přežil o více než 50 let. I přesto, že byl po většinu života upoután na vozíku a komunikoval pomocí hlasového syntezátoru, se stal vědeckým symbolem doby. Za svou vědeckou kariéru se snažil objasnit počátek vesmíru a mimo jiné se zabýval fungováním černých děr. Jeho postava se objevila například ve Star Treku: Nová generace, v seriálu Simpsonovi nebo v Teorii velkého třesku.

Vzpomínka na Stephena Hawkinga.Video: Lukáš Marek, AP

Avicii

Slavný švédský DJ, jehož skladby byly několikrát nominovány na prestižní ceny Grammy, byl letos v dubnu nalezen v hotelovém pokoji v Ománu, kde trávil dovolenou. Předtím intenzivně pracoval na svém novém albu, které ale nestihl vydat. Je pravděpodobné, že Tim Bergling, známý pod uměleckým pseudonymem Avicii, si život vzal dobrovolně. Mezi jeho nejslavnější skladby patří „Wake Me Up“ nebo „Waiting for Love“.

S DJ Avici se loučily tisíce lidí.Video: Marek Martinovský

Kate Spade

Americká módní návrhářka, narozená jako Katherine Noel Brosnahan, jejíž kabelky se staly symbolem New Yorku 90. let. Staly se populárními zejména díky své jednoduchosti a eleganci. V červnu tohoto roku byla Spade nalezena mrtvá ve svém manhattanském bytě. Podle všeho šlo o sebevraždu.

Verne Troyer

Americký herec, komik a kaskadér vynikal zejména svou výškou – měřil pouhých 81 centimetrů. Trpěl vzácnou genetickou poruchou, která způsobuje formu nanismu, tedy malého vzrůstu organismu. Zahrál si například skřeta v Harrym Potterovi nebo postavu Mini-Me ve filmech o Austinu Powersovi. Podle BBC si sáhl na život sám, trpěl těžkými depresemi.

Gilberto Benetton

Ve věku 77 let zemřel tento významný italský byznysmen, který společně se svými sourozenci založil firmu Benneton Group později známou pro své barevné módní řady. Značka si udělala jméno i na svých kontroverzních reklamách, které společnost nejednou šokovaly. V roce 2018 magazín odhadl jeho jmění na 2,7 miliardy dolarů.

Juraj Herz

Scenárista, herec a režisér slovenského původu, který českou filmografii obohatil například o snímek Spalovač mrtvol nebo o Petrolejové lampy. V dětství byl kvůli svému židovskému původu v koncentračním táboře. Vzpomínky na něj se promítají i do jeho díla, ve kterém najdeme zvláštní, až hororové scény. V roce 2010 obdržel na festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus za přínos české i světové kinematografii.

Vzpomínka na Juraje Hertze.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

Marián Labuda

Karel Pávek ve Vesničko má středisková, sultán v Lotrandovi a Zubejdě nebo obchodník ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Všechny tyto role si Marián Labuda, jeden z nejslavnějších slovenských divadelních a filmových herců, za svou kariéru vyzkoušel. Jeho jméno je také spojeno s Divadlem Na korze. Zemřel letos v lednu ve věku 73 let.

Připomeňte si život a dílo Mariána Labudy.Video: Háta Sassmannová

Stan Lee

Tvář společnosti Marvel Comics, komiksový kreslíř, scénárista, herec a producent. Lee zemřel letos v listopadu ve věku úctyhodných 95 let. Jeho tvorba vycházela zejména z komiksů Spider-Men, X-Men, Hulk nebo Fantastická čtyřka. Za své dílo byl v roce 1994 uveden do Síně slávy komiksového průmyslu a v roce 2011 byl o něm natočen biografický dokumentární film.

Vzpomínka na Stana Leeho.Video: Klára Mališová, AP

Montserrat Caballé

Vlastním jménem Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch byla španělská operní pěvkyně, která si mimo čtyř tisíc odehraných operních představení zazpívala třeba se zpěvákem kapely Queen Freddiem Mercurym. Jejich duet Barcelona byl oficiální písní letních olympijských her v roce 1992. Zemřela letos v říjnu ve věku 85 let.

Neil Simon

Byl jedním z nejúspěšnějších amerických divadelních dramatiků vůbec. Proslavil se relativně brzy, a to hrou z roku 1961 Come Blow Your Horn, podle které pak vznikl film Pojď si zařádit, ve kterém si zahrál Frank Sinatra. Za hru Ztraceno navěky (Lost in Yonkers) obdržel Pulitzerovu cenu. Na svém kontě má i pět nominací na Oscara. Zemřel letos v srpnu po komplikacích spojených se zápalem plic.

Amos Oz

Byl jedním z nejznámějších izraelských spisovatelů a autorem desítek románů. Byl zastánce izraelsko-palestinského usmíření a vzniku dvou samostatných států. Jeho knihy byly populární i v Česku a v roce 2013 mu byla v Praze udělena cena Franze Kafky.

Vzpomínka na Amose Oze. Video: Eva Krchová, Wikimedia Commons, Společnost Franze Kafky

Bernardo Bertolucci

Italský režisér a scenárista zemřel na konci listopadu na rakovinu. Poslední léta svého života strávil na invalidním vozíku. Je autorem filmu Poslední císař, za který získal dva Oscary. Proslavil se také filmem Konformista a Poslední tango v Paříži, který byl ve své době silně kontroverzní.

Dolores O'Riordanová

Irská zpěvačka, která se proslavila jako hlas hudební skupiny The Cranberries, v posledních letech svého života trpěla bipolární poruchou. Na začátku roku byla pak nalezena mrtvá ve vaně v hotelovém pokoji, kde se utopila. Pravděpodobně se jednalo o nehodu. Jako zpěvačka irské hudební skupiny se proslavila především písní Zombie.

Zpěvačka skupiny The Cranberries se utopila ve vaně.Video: Zuzana Lachnitová, AP

Reklama

Doporučované