Hlavní obsah

Ohniskem jsou školy, vir se šíří do rodin, říká hejtman druhého nejpostiženějšího kraje

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

„Děkuji zejména těm učitelům, kteří se nechali očkovat,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Článek

Největším zdrojem nákazy koronavirem zůstávají v Moravskoslezském kraji i nadále školská zařízení. Ze škol se pak nákaza následně šíří do rodiny. V některých těchto ohniscích jsou až desítky nakažených. Informoval o tom dnes hejtman Ivo Vondrák (ANO). Kvůli špatné epidemické situaci se v pondělí budou v kraji znovu testovat školáci. Zatímco toto pondělí si antigenní testy před zahájením výuky museli provést školáci na Ostravsku, Opavsku a Karvinsku, na začátku nadcházejícího týdne k nim přibudou i školáci z Frýdecko-Místecka a Novojičínska. Testovat se nemusí jen žáci a studenti na Bruntálsku.

„Jsem rád, že stoupá proočkovanost, a děkuji zejména těm učitelům, kteří se nechali očkovat. Proč? Protože školy jsou stále největším zdrojem nákazy a některé tyto klastry mají až desítky nakažených i z řad příbuzných,“ uvedl Vondrák. Region navzdory aktuální špatné epidemické situaci patří ke krajům s nižší proočkovaností.

Obě dávky vakcíny má v kraji s 1,2 milionu obyvatel zhruba polovina z nich. V regionu je řada odpůrců očkování. Někteří z nich v sobotu protestovali před domem hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. Na místo musela přijet policie, která ale nemusela zasáhnout. Upozornila na to televize Nova. Policejní mluvčí Soňa Štětínská dnes ČTK řekla, že policie případ stále prověřuje a dosud nejsou k dispozici závěry šetření. Zatím tak není jasné, jak bude kvalifikován.

Jen za sobotu přibylo v kraji podle dat Ministerstva zdravotnictví 724 nakažených, o víkendech přírůstky bývají obvykle nižší než během pracovních dnů. Za posledních sedm dnů podle Vondráka zemřelo v kraji v souvislosti s covidem 65 lidí. Roste i počet hospitalizovaných. Hejtman o víkendu upozornil, že v kraji je na jednotkách intenzivní péče 50 pacientů v těžkém stavu, což představuje 10,3 procenta celkové kapacity JIP.

„Už i v našem kraji jsme překročili první rizikovou hranici desetiprocentního zatížení těchto lůžek. Na jednání se zástupci všech našich nemocnic zazněly obavy z dopadu na poskytování akutní péče,“ podotkl Vondrák. Za posledních sedm dní připadá v kraji 680 nakažených na 100 000 obyvatel, po Olomouckém kraji je to nejvíce v zemi.

Reklama

Doporučované