Hlavní obsah

Ohnivá obhajoba od komunistky Konečné i slova vděku Bruselu. Co řekli Češi v europarlamentu o Babišovi?

Na středečním zasedání Evropského parlamentu se probíral i střet zájmů premiéra Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vybrali jsme pro vás důležité výroky, které zazněly během parlamentního slyšení ve Štrasburku.

Článek

„Blíží se čas Vánoc a tedy období, během kterého by se měla plnit přání,“ začala svůj projev na středečním plenárním zasedání europarlamentu komunistka Kateřina Konečná.

„Mým přáním je, abyste si z dnešní debaty vzali toto: Česká republika není Andrej Babiš, Agrofert není českou policií a české soudy nejsou Čapí hnízdo,“ uvedla europoslankyně s dovětkem, že se však Andreje Babiše nehodlá zastávat. „Opravdu máte dojem, že je nutné vytvářet politický tlak na komisi a na OLAF,“ ptala se dál komunistka.

Kateřina Konečná byla jednou z řady českých europoslanců, kteří středeční slyšení ve Štrasburku využili k tomu, aby se k problémům Andreje Babiše ve vztahu k EU ještě jednou vyjádřili.

„Neexistují žádné dotace, které by nebyly spojené s kriminalitou. Když už někdo chce dělat dobrý skutek, a ještě k tomu z veřejných peněz, tak jako dárce nese plnou odpovědnost za všechny kriminální důsledky, které to způsobí,“ burácel například Jiří Payne ze Svobodných.

A podobně Babiše hájily i jeho kolegyně z hnutí ANO, europoslankyně Dita Charanzová a Martina Dlabajová. „Proč raději nenecháme příslušné instituce pracovat? Prostor k nalezení řešení bychom měli přenechat i českým orgánům,“ předčítala Dlabajová.

Nesouhlasili s nimi naopak zástupci opozice a rovněž i dřívější Babišovo eso, europoslanec zvolený za hnutí ANO Pavel Telička. „Za to nemohou, jak dnes zaznělo na půdě českého parlamentu z úst českého premiéra, čeští europoslanci. Za to ani nemohou poslanci Evropského parlamentu, za to nemůže Evropská unie, ale za to může reálný stav v této věci v České republice, za to může nečinnost české vlády a českého premiéra,“ připojil se k debatě Telička.

„Je mi velmi líto, že tady tuto diskuzi musíme vést, ale Evropský parlament musí konat a musí konat také Evropská komise. Nemůžeme se dívat nečinně na porušování práva,“ zahřměla Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované