Hlavní obsah

Ohňostroj, vojenské přehlídky a spousty květin. Severokorejci o víkendu vzpomínali na Kim Ir-sena

Lidé v KLDR vzpomínali na Kim Ir-sena.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Zakladatel severokorejského národa Kim Ir-sen měl v neděli 106. výročí narození. V hlavním městě KLDR si ho připomněly tisíce lidí.

Článek

Kim Ir-sen zemřel před 24 lety, kult jeho osobnosti ale žije dodnes. Politickým vůdcem Severní Koreje byl Kim Ir-sen od jejího vzniku v roce 1948 až do vlastní smrti v roce 1994.

Od jeho narození uběhlo tuto neděli přesně 106 let. Významné výročí si v KLDR připomněly tisíce Severokorejců. Lidé prvnímu vůdci pokládali na pomník květiny, na jeho počest se konala i vojenská přehlídka a celý ceremoniál vyvrcholil ohňostrojem.

Na poměry Severní Koreje šlo ale, co se týče rozsahu, o průměrný ceremoniál, informovala agentura AP. Pompéznější akce Severokorejci pořádají, když je Kim Ir-senovo výročí kulaté, naposledy tedy loni, kdy od jeho narození uběhlo 105 let.

Kim Ir-sena na pozici vůdce Severní Koreje vystřídal v roce 1994 jeho nejstarší syn Kim Čong-il. Po jeho smrti v roce 2011 se moci chopil Kim Čong-un - nemanželský a třetí nejmladší syn Kim Čong-ila, který stojí v čele státu dodnes.

Reklama

Doporučované