Hlavní obsah

Ohrožuje kauza Huawei obchody Petra Kellnera v Číně?

Za pět let do roku 2017 se aktiva spravovaná PPF zdvojnásobila na bilion korun. Ohrožuje další růst kauza čínských firem?Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Home Credit ze skupiny PPF měl v říši středu nashromážděno 45 procent úvěrového rizika.

Článek

Je to jen momentka, obrázek zastavený v čase, bagatelizuje vysokou koncentraci úvěrového rizika Home Creditu v Číně člen představenstva splátkové společnosti Mel Carvill. O rok dříve tato momentka ovšem představovala 36 procent.

Vysoce postavený manažer firmy miliardářů Petra Kellnera a Jiřího Šmejce ovšem předpovídá, že ukazatel bude postupně klesat. „Ne že bychom cíleně chtěli snižovat podíl Číny na našem podnikání. Byznys na ostatních trzích, na něž se zaměřujeme, třeba Indie, Filipíny nebo Indonésie, rostou rychleji, a tak se rozložení sil bude měnit,“ říká Carvill v exkluzivním rozhovoru pro magazín Barvy byznysu.

Zatím je však Čína pro klenot ze skupiny PPF klíčová. I proto může být pro další rozvoj byznysu nepříjemná kauza Huawei, v níž řada evropských států včetně Česka zpochybňuje praktiky čínského koncernu a úřady pro kyberbezpečnost varují před jeho technologiemi.

„Bezprostředně nepociťujeme nějaké ohrožení, ať už v Číně, nebo jinde. Ale jako realista říkám, že pokud se zhorší vztahy mezi dvěma zeměmi, pak existuje možnost vedlejších škod,“ dodal Carvill.

Druhý díl pořadu Barvy Byznysu s Melem Carvillem.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Nejnovější vývoj ovšem naznačuje, že to nebude tak horké. Jednotná fronta Západu proti Huawei se drolí. Zprávy z Velké Británie naznačují, že tamní bezpečnostní komunita není přesvědčena o tom, že by hrozilo neúnosné riziko při používání technologií z Číny. Podobné informace zaznívají z Německa. U toho je dobré připomenout slova českého premiéra Andreje Babiše, podle nějž má být v tomto případě unijní postup jednotný.

Jak klíčový je čínský byznys pro PPF? Jak se vyvíjí největší bankovní transakce posledních let na českém trhu, v níž se má propojit Air Bank, Moneta Money Bank a Home Credit? Jaká je aktuální finanční síla PPF? Nejen to najdete v magazínu Barvy Byznysu ve videích v tomto článku.

Ekonomický magazín Byznys vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den v premiéře od 14:00 a v reprízách pak v 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované