Hlavní obsah

Česká vakcína nebude. Izrael nám dal mnohem lákavější nabídku, říká vakcinolog

Foto: Seznam Zprávy

Místo české vakcíny se budeme podílet na izraelském projektu? Jak je to reálné? Odpovídal vakcinolog Marek Petráš (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

Namísto vývoje vlastní vakcíny by se nyní Česko mohlo zapojit do vývojového projektu, který je mnohem blíž k úspěchu. Tuto nabídku dostal stát od Izraele. Jak je to reálné?

Vakcinolog Marek Petráš byl hostem Ptám se já.

Dalšímu vývoji české vakcíny dala vláda zelenou na začátku března. Přednosta Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Marek Petráš se na jejím vývoji podílel v minulém roce. Po návratu z Izraele společně s delegací premiéra Babiše by ale podle něj čeští vědci a především vláda měla upírat svou pozornost jinam.

„Došlo na jistou nabídku, která je velmi lákavá a možná dává větší rozměr mezinárodní spolupráci,“ uvedl vakcinolog Petráš v Ptám se já s tím, že součástí projektu by mělo být vybudování výrobní kapacity vakcín v Česku. „Byli bychom závislí sami na sobě, mohli bychom si tu vakcínu vyrábět sami,“ vysvětloval.

Samotný projekt ale provázejí už nyní nejasnosti. Izralelský tisk totiž po náštěvě české delegace informoval pouze o tom, že Češi a Maďaři byli přizváni k projektu mezinárodní továrny na výrobu vakcin, ovšem na území Izraele.

Na otázku, v jaké fázi projekt je, ale odvětil, že kompletní nabídka ještě předložena nebyla. „Izraelci ale nabídli něco, co je ve fázi reality, ne idejí,“ řekl Petráš. Navíc si prý dokáže představit, že by bylo reálné mít vakcínu, o které se v Izraeli mluvilo, už na podzim.

„Nechci přesně definovat, o jaký typ látky by se jednalo, oni někam dospěli, jsou v klinickém hodnocení a já se přiznám, že bych si to nejprve chtěl sám upřesnit,“ dodal.

Petráš také upřesnil, že peníze, které měly směřovat na další vývoj české vakcíny, by mohly jít právě do izraelského projektu. „Vznikla nová situace a mně se líbí, já si navíc netrvám na svém. Využily by se peníze, o kterých vláda mluvila, a ty by se daly aplikovat na transfer technologie z Izraele do Česka,“ upřesňoval vakcinolog, ale nebyl schopen říci, kolik by údajný projekt z Izraele měl stát.

Muž, který se podílel na vývoji vakcíny proti covid-19 v Česku, odmítal přiblížit, jak konkrétně by měla technologie, kterou Izrael Česku nabídl, vypadat. Opakoval ale, že to vnímá jako skvělou příležitost a sám se chce do přípravy podkladů pro projekt zapojit. „Nemá smysl čekat, až to dostanete za úkol. To bude o týden později,“ dodal.

Jaký bude osud české vakcíny? A má Česko vůbec kapacity vyrábět si vlastní očkovací látku?

Poslechněte si celý rozhovor v úvodním audiu, nebo ve svých oblíbených podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

Hostem Marie Bastlové byl vakcinolog Marek Petráš.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované