Hlavní obsah

Ojetin kvůli krizi ubývá, tak zdražují. Auto v průměru stojí 149 tisíc

Skupina AAA Auto za 11 měsíců prodala 66 000 ojetých aut, což je oproti loňsku méně.

Reklama

Kvůli pandemii prodala skupina AAA Auto za letošek méně aut než loni. Podepsala se na tom hlavně uzavření poboček, kdy musela společnost přesedlat na online prodej.

Článek

Skupina AAA Auto za 11 měsíců prodala 66 000 ojetých aut, což je o 19 procent méně než loni. Důvodem jsou omezení v souvislosti s pandemií koronaviru. Za celý rok skupina očekává 70 000 prodaných aut, což je o 16 000 méně než loni. Na úterní tiskové konferenci to uvedli zástupci společnosti Aures Holdings, která AAA Auto provozuje.

Podle generální ředitelky Karolíny Topolové se na prodejích v Česku projevilo zejména vládou nařízené uzavření poboček na pět týdnů na jaře i na podzim, kdy firma musela přejít na online prodej. Ten na podzim proti první vlně stoupl o 50 procent, přesto byly prodeje poloviční než při běžném otevření poboček. Celkově firma prodala téměř 6 000 aut online.

„Po znovuotevření poboček a rozvolnění pohybu osob očekáváme navýšení zájmu o koupi vozu, protože velká část zákazníků vyčkává na konec roku, kdy obzvláště podnikatelé využívají koupi vozu k odpočtu DPH na poslední chvíli,“ podotkla. Příští rok očekává skupina prodej okolo 85 000 vozů.

Podle provozního ředitele Petra Vaněčka je vidět rapidní úbytek vozů, které lidé na trhu nabízejí. „Například v Česku bude na trhu do konce roku chybět téměř 100 000 vozů, v Polsku téměř 230 000 aut a na Slovensku téměř 60 000. Pro ilustraci – v Česku bylo do loňského roku běžně nabízeno okolo 900 000 aut, v Polsku okolo 2,5 milionu a na Slovensku 430 000 aut. Náš odhad letošního počtu nabízených aut se pohybuje okolo 800 000 aut v Česku,“ uvedl.

Ceny ojetin v Česku se podle údajů AAA od roku 2016 zvyšují tempem zhruba o 10 000 korun ročně na letošních nejčastějších 149 000 korun. Důvodem je růst cen nových aut i nedostatek ojetin. Kvůli tomu by měly ceny růst i v příštím roce.

Kvůli pandemii covidu-19 a s tím souvisejícímu poklesu ekonomiky na sekundárním trhu aut rapidně přibývá vozidel, která se nevyplatí koupit. AAA v současnosti odmítá kolem 75 procent nabízených vozů. Důvodem je buď nevyhovující technický stav, podezření na auta z exekucí, stočený tachometr nebo podvod s odpočtem DPH.

Česko je, co se týče prodaných modelů, jednou z nejstabilnějších zemí. Vládne tu trojice Škoda Octavia, Škoda Fabia a VW Passat následovaná VW Golf. Novinkou v první desítce se stal velkoprostorový VW Touran na desátém místě.

Skupinu AAA Auto vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners. AAA provozuje 44 výkupních a prodejních poboček v ČR, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Zaměstnává zhruba 2 400 lidí.

Reklama

Doporučované