Hlavní obsah

Okamura: Babiš zradil a zklamal. Pokud bude premiérem, do vlády s ním nejdu

Foto: ČTK

Tomio Okamura.

Reklama

Šéf hnutí SPD se vyjádřil k možnému vládnutí s hnutím ANO. „Jedině bez Andreje Babiše jako premiéra,“ řekl dnes Tomio Okamura. Vadí mu, že je Babiš trestně stíhaný a také prý zklamal přijetím Afghánců.

Článek

I když předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) o víkendu naznačil, že hnutí ANO by nemělo problém s vládnutím s hnutím SPD, nemusí to být tak jednoduché. Předseda SPD Tomio Okamura totiž dnes uvedl, že nepůjde do vlády s Andrejem Babišem (ANO).

„Budeme jednat se všemi stranami, které budou ochotny jednat o prosazování našeho programu. Co se týká jednání s ANO, neumíme si představit, že by byl premiérem opět Andrej Babiš, protože je trestně stíhaný,“ řekl dnes před jednáním Poslanecké sněmovny Okamura.

Zároveň uvedl, že Babiš ho zklamal tím, že přijal afghánské tlumočníky a spolupracovníky. „Prostě zradil a zklamal. Na jednu stranu říká, že nechce přijímat migranty, a na druhou je tady přijímá horem dolem. Prostě prvních 170 islámských migrantů je zde,“ dodal Okamura.

K možné spolupráci s SPD se Vondráček vyslovil v sobotním diskuzním pořadu na Primě, kdy řekl, že SPD nepovažuje za extrémistické.

„Sednu si ke stolu s každým subjektem a nevylučuji absolutně žádnou koalici. SPD prokázala za poslední čtyři roky, ačkoliv všichni říkají, jak jsou extremističtí, tak nikdo neřekne čím, a musím za sebe říct, že se chovají korektně. Mně osobně nic špatného neudělali,“ uvedl na Primě.

Okamura pak dnes dodal, že byť chce jednat s každým, už dopředu vidí, že jednat nepůjde s koalicí Pirátů a STAN, s nimiž se podle něj není možné domluvit, neboť si vymýšlejí „neomarxistické blbosti“. Vadí mu zejména jejich ochota přijmout euro a neodsuzování migrace. Že je toto vzájemné, na tiskové konferenci potvrdil i pirátský předseda Ivan Bartoš.

Reklama

Doporučované