Hlavní obsah

Okamura chce v Afghánistánu prodávat české zbraně. Absurdní, diví se kritici

Foto: Nikol Mudrová

Cestu českých politiků a byznysmenů do Afghánistánu organizuje předseda SPD Tomio Okamura.

Reklama

Šéf SPD se rozhodl pro české podniky otevřít trh v Afghánistánu. Cestu, které se má účastnit i pirátský poslanec, ostře kritizuje například poslankyně Jana Černochová z ODS.

Článek

„Bizarní! Ač se všechny poslanecké cesty ruší kvůli koronaviru, místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura plánuje navštívit Afghánistán. Cestu schválil organizační výbor. A doprovodí ho pánové Berkovec z ANO a Vymazal z Pirátské strany,“ netají se Černochová pohoršením. „Smím se, pánové, zeptat, co tam budete dělat?“ táže se.

Tomio Okamura (SPD) se na dvoudenní cestu do Afghánské islámské republiky chystá vyrazit v půlce února. Jak tvrdí, v čele politicko-obchodní delegace se chystá dohazovat obchodní styky tuzemským firmám. Doprovodit ho mají poslanci Tomáš Vymazal (Piráti) se Stanislavem Berkovcem (ANO), zástupci ministerstva obchodu a průmyslu, ministerstva zahraničí a vybraných českých firem.

Zahraniční cestu tří českých poslanců schválil organizační výbor Sněmovny v době, kdy se podobné akce kvůli pandemii covidu-19 naopak houfně ruší. Nezvyklé je i to, že cestu plánuje opoziční poslanec Okamura, pro kterého je to první podobný podnik.

„Nenávistný islám“ už nevadí?

Spojení předsedy SPD s muslimskou zemí je navíc samo o sobě pikantní, islám totiž označuje za nenávistnou, expanzivní a agresivní ideologii. Okamura také odmítá i nasazení českých vojáků v Afghánistánu. Ani jedno v kontextu své chystané cesty nepovažuje za problematické. „Mluvil jsem o tom s nimi a na rovinu jsem jim řekl: ‚Vy byste také nechtěli, abychom u vás stavěli kostely, tak vidíte,“ řekl pro Seznam Zprávy Okamura. Má za to, že vztahy obou zemí by měly zůstat čistě obchodní. Jinak řečeno: Česká republika by podle Okamury měla do Afghánistánu posílat české zbraně, ale bez českých vojáků.

Právě export českého průmyslu je podle Okamury hlavním cílem této politicko-podnikatelské mise. Přibližně dvacet členů delegace, jejichž jména zatím Okamura nechce prozradit, má během dvou dnů jednat o spolupráci na poli zbrojního průmyslu nebo strojírenství. „V Kábulu dodnes vzpomínají na československé trolejbusy. Tuto spolupráci bychom chtěli opět navázat. Jediným cílem jednání je podpora exportu českých firem do Afghánistánu,“ říká Okamura.

Okamura se na středovýchodní muslimskou zemi zaměřil loni, kdy v rámci Poslanecké sněmovny založil meziparlamentní česko-afghánskou skupinu. Na podzim stál u zrodu Česko-Slovensko-Afghánské komory. Dnes je Okamura čestným předsedou tohoto spolku.

Z Okamurových kontaktů v Česko-Slovensko-Afghánské obchodní komoře lze také lépe vyčíst, jakým směrem se má podle něj český byznys v Afghánistánu ubírat. Šéf SPD totiž všechny detaily ladí přímo s afghánskou ambasádou. Ani české ministerstvo průmyslu ještě v pátek odpoledne nevědělo, který náměstek by měl delegaci doprovázet. O seznamu pozvaných byznysmenů neměl informace ani Svaz obchodu a cestovního ruchu. Přitom afghánský velvyslanec Shahzad Gul Aryobee je stejně jako Okamura čestným předsedou spolku.

Předseda SPD pro Seznam Zprávy naznačil, že afghánská strana má zájem hlavně o české zbrojovky a výrobce těžebních strojů, například velkých rypadel. V případě dopravy se potom delší dobu mluví o společnosti Škoda Plzeň. Podle Okamury je z afghánské strany zájem o výrobu a repase autobusů i trolejbusů. Právě trolejbusy Škoda 9Tr, vyráběné tehdy v Ostrově nad Ohří, jezdily po Kábulu až do roku 1993.

Česko-Slovensko-Afghánské obchodní komoře předsedá podnikatel Pavel Bělohradský, který působí v desítce českých společností, mimo jiné ve firmě Institut ochranných betonových konstrukcí a v Asociaci průmyslové bezpečnosti. Okamura pro Seznam Zprávy naznačil, že součástí nabídky českých podnikatelů by mohly být třeba betonové zdi odolné proti výbuchu bomby.

Vazby na Afghánistán má vedle velvyslance Aryobeeho zajišťovat inženýr Fawad Nadri. To je poměrně známá postava v prostředí českého byznysu a showbyznysu. Afghánec Nadri se přistěhoval do Československa v roce 1985, v roce 1991 vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze a v hlavním městě se také natrvalo usadil. Do povědomí české veřejnosti se zapsal jako producent několika českých filmů a přítel veřejně exponovaných osob, včetně bývalé první dámy Dagmar Havlové a zpěváka a podnikatele Daniela Landy. S Landou ho ostatně pojí i společné podnikání. Konkrétně ve společnostech Žito 44, Landa Production a Zlatý Drak Vyšehrad. První dvě jmenované firmy jsou nyní v likvidaci.

Přesnou náplň plánovaného únorového setkání zná zatím snad jen Okamura a afghánský velvyslanec Aryobee. Jednání o konkrétním programu české výpravy navíc podle všeho ještě nejsou u konce.

My vám konopí, vy nám opium

Pirátský poslanec Tomáš Vymazal se k Okamurově obchodní výpravě na Střední východ dostal podle svých slov jaksi mimoděk. Jako člena sněmovní česko-afghánské skupiny ho předseda SPD oslovil s nabídkou účasti na zahraniční cestě. „Nechci tam řešit export zbraní, v minulosti jsem hlasoval i proti vysílání vojáků. Vývoz zbraní je sice pro ekonomiku výhodný, ale nemyslím si, že by to ve světě dělalo mnoho dobrého,“ řekl redakci. Brněnský informatik Vymazal ve Sněmovně prosazuje legalizaci konopí a s touto agendou se chystá jet i do Afghánistánu.

„Chtěl bych jednat o exportu léčebného konopí a obchodu s dalšími analgetiky založenými například na opiátech. Budu mít vlastní program, schůzek o zbraních se účastnit nehodlám,“ dodal Vymazal.

Občanskodemokratická poslankyně Černochová nicméně považuje Vymazalovu cestu za nesmyslnou. „Proč o analgetikách jede vyjednávat pirátský poslanec petičního a bezpečnostního výboru Vymazal? Proč nejede jejich zdravotník Třešňák nebo Richterová? To je jako když jel Kraus do Ghany nakupovat kakao,“ připomněla známou kauzu.

Reklama

Doporučované