Hlavní obsah

Okamura napsal dopis britské premiérce. Opravoval v něm hrubku

Tomio Okamura napsal dopis britské premiérce.

Reklama

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura se rozhodl intervenovat ve věci britského krajně pravicového radikála Tommyho Robinsona.

Článek

Místopředseda české Sněmovny Tomio Okamura v dopise oslovil britskou ministerskou předsedkyni Theresu Mayovou. Okamura se pozastavuje nad údajně „bezprecedentní rychlostí” mezi zatčením a odsouzením britského aktivisty a radikála Robinsona.

Kromě obsahu dopisu zaujme hrubka hned v hlavičce dokumentu, kde Okamura místo výrazu „chamber” (komora) použil neexistující výraz „chember”…

"Pan předseda nasdílel na svůj facebookový profil předpřipravený dopis, který nebyl ani podepsán, důležité bylo toto téma otevřít. Na britskou ambasádu byl dopis odeslán bez chyb, jak si můžete na britské ambasádě ověřit a v příloze vám zasílám jeho kopii," napsala Seznamu mluvčí SPD Michaela Dolanská.

Okamura píše Mayové o svém znepokojení ohledně spoluzakladatele krajně pravicového sdružení English Defence League (EDL), který vystupuje pod pseudonymem Tommy Robinson. Ten byl před několika dny zatčen před soudní budovou v Leedsu, kde referoval o případu údajných pachatelů znásilňování mladých dívek pákistánskými gangy v anglickém Rotherhamu. Jeho počínání se kvalifikovalo coby pohrdání soudem, a protože aktivista vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon byl od loňského roku za podobný prohřešek v podmínce, putoval ihned do vězení v Hullu.

Dopis Tomio Okamury britské premiérce:

Foto: Jiří Hošek

Dopis Tomio Okamury britské premiérce.

Yaxley-Lennon byl v minulosti v Británii opakovaně odsouzen za nejrůznější trestnou činnost, včetně napadení policisty, ilegální vstup do USA nebo hypoteční podvod.

Z pohledu ostrovních úřadů tak jde o recidivistu. Čelní představitel britské krajní pravice, jehož uvěznění vyvolalo demonstrace v ulicích britských měst a spustilo kampaň na sociálních sítích s hashtagem #FreeTommy, pobýval v minulosti také v Česku. Na pozvání Martina Konvičky a jeho Bloku proti islámu přijel v roce 2015 například na pražské shromáždění k výročí 17. listopadu. Tommy Robinson také figuruje ve zprávě o extremismu českého Ministerstva vnitra právě za rok 2015.

Foto: Jiří Hošek

Tomio Okamura v dopise vyjadřuje obavu ohledně bezpečí Yaxleyho-Lennona v nápravném zařízení. Předseda SPD naznačuje, že pravicovému aktivistovi hrozí nebezpečí od muslimských vězňů.

Okamura také zmiňuje údajné „nejasné okolnosti” kolem úmrtí Kevina Crehana, který byl odsouzen v souvislosti s hozením plátků slaniny na mešitu v anglickém Bristolu. Crehan zemřel ve vězení na předávkování drogami a policie neoznačila jeho smrt za podezřelou. Okamura muže označil „za dalšího politického vězně ve Velké Británii”.

Český politik ve svém psaní, které je na britské poměry krajně neobvyklé a obsahuje nepřesnosti, zdůrazňuje své znepokojení ohledně dopadů na svobodu slova, který případ Robinson údajně má. Okamura Mayové připomíná, že „Česko, coby bývalá součást komunistického bloku, má negativní zkušenosti s bojem za svobodu slova a za právo na informace”. Ve Spojeném království politici ani novináři ze zásady nekomentují pravomocné verdikty soudů a už vůbec ne, jako to udělal Okamura, „rychlost odsouzení”. Zcela nepřípustné by pak bylo pro Brity v dopise ministerské předsedkyni předjímat, že aktivistovi hrozí nebezpečí od „spoluvězňů z řad islámských radikálů”.

Předseda SPD by od britské ministerské předsedkyně primárně „velmi uvítal” informace o tom, jakým způsobem je zajištěna bezpečnost Tommyho Robinsona ve vězení.

Reklama

Doporučované