Hlavní obsah

Okamura obhájil funkci šéfa SPD. V projevu se přirovnal k Čapkovi, Zeman nedorazil

O Tomio Okamurovi.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Tomio Okamura obhájil na sjezdu hnutí v Praze svůj mandát a bude pokračovat ve funkci předsedy.

Článek

Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura povede hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) další tři roky. Na volební konferenci v Praze dnes obhájil zakladatel uskupení svou pozici, když získal 150 ze 152 hlasů, řekl místopředseda strany Radim Fiala. Při zahájení konference bylo registrováno 151 delegátů, pravděpodobně se ještě jeden registroval později. Jeden delegát byl proti, Okamura nehlasoval.

Funkci si udržel i místopředseda hnutí a šéf poslaneckého klubu SPD Fiala, kterému delegáti dali 149 hlasů.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury – SPD, které uspělo v posledních volbách do Poslanecké sněmovny a má v ní 22 poslanců, volí na konferenci vedení a vše má zatím tradiční průběh.

Tomio Okamura byl jediným kandidátem a hnutí odmítlo na jednání pustit novináře některých médií včetně Seznamu.

Případ Pitomo pokračuje. U Ústavního soudu

Jak uvidíte ve videu v úvodu tohoto textu, delegáti před konferencí byli opatrní a málo sdílní. Předpoklady se dnes naplnily a Okamura byl zvolen předsedou.

Řadovým členem pětičlenného předsednictva se nově stal poslanec Radovan Vích se 138 hlasy. Nahradil kolegu ze sněmovního klubu Miloslava Roznera, který dnes členství v nejužším vedení neobhajoval. V předsednictvu naopak zůstali poslanci Jaroslav Holík (140 hlasů) a Radek Rozvoral (137 hlasů).

Video: Zvláštní vyšetřování – zákulisí Okamurova vzestupu

Epizoda o Okamurově vzestupu v pořadu Zvláštní vyšetřování.Video: Vít Klusák, Filip Remunda

Okamura díky volebnímu zisku dosáhl na post místopředsedy Poslanecké sněmovny, neuspěl však ve snaze podílet se na utvoření nové vlády, když se proti tomu zjara na poslední chvíli postavila řada lidí v Babišově hnutí ANO.

SPD pozvala na konferenci prezidenta Miloše Zemana. Ten letos byl na sjezdu sociálních demokratů a pak i komunistů, ale Okamurovi a jeho lidem poslal pouze zhruba minutovou videozdravici. Poradil v ní delegátům, aby volili ty, kteří už za sebou mají nějaký úspěch, tedy „zasadili strom, postavili dům nebo zplodili dítě”.

Okamura v projevu zdůraznil, že hnutí získává členy, oproti loňskému podzimu, kdy hovořil o 11 tisících, se dnes podle něj k uskupení hlásí na 13 tisíc lidí. Členové hnutí přitom musí čelit osočování, uvedl. „Každý, kdo projeví názor, je vystaven lžím, urážkám a skutečné nenávisti,” řekl. Když SPD upozorňuje na nebezpečí islamizace, je kritizována stejně jako spisovatel Karel Čapek, když ve 30. letech upozorňoval na nebezpečí fašismu, prohlásil Okamura.

Jednání se účastní vedle zahraničních hostů spřízněných nacionalistických stran 162 delegátů.

Na jednání jsou média, ale jen ta, jimž SPD umožnila se akreditovat. I tak mohla být přítomna jenom při zahajovacích projevech.

Reklama

Související témata:

Doporučované