Hlavní obsah

Okamura se pustil na Facebooku do novinářky. Jeho fanoušci jí přejí znásilnění od migrantů. Případ řeší policie

Foto: Facebook / Tomio Okamura

Diskuse na facebookovém profilu Tomia Okamury je plná vulgarismů a nenávistných příspěvků.

Reklama

Příspěvkem nebo komentářem na sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. „P**a sprostá, naleštěná, tu měl černoch znásilnit i do zadku,“ stojí například v diskusi pod příspěvkem místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury. A takových komentářů je zde mnohem víc.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že orgány činné v trestním řízení prověřují nenávistné komentáře pod facebookovým příspěvkem Tomia Okamury (SPD). Lidé v diskusi napadali novinářku Českého rozhlasu Zdeňku Trachtovou. „Co je to za Cundu. Tady tu kachnu by si mělo vypůjčit tak alespoň 5 těch hodných migrantů s 30centimetrovými ptáky. A asi by mluvila jinak,“ napsal například Kamil Černý z Prostějova.

Redaktorka rozhlasu Trachtová oslovila místopředsedu Sněmovny Okamuru kvůli jeho vyjádření ke znásilnění šestnáctileté dívky. Trestný čin se podle regionálního Deníku stal ve středu v obci Lukavec a údajně ho spáchal muž, kterého ve stejný den ráno propustili z výkonu trestu v Drážďanech v Německu a vyhostili z Německa. Okresní státní zástupkyně Věra Šípalová večer potvrdila, že pachatel je mladý muž původem z Afriky. Policie ho zadržela a státní zástupkyně navrhla uvalení vazby.

Deník ve zprávě neuvedl, odkud informace o pachateli čerpal. Poslanec SPD Okamura na Facebooku o znásilnění referoval s tím, že jde o selhání ministra vnitra Jana Hamáčka. „Jak je vůbec možné, že se vyhoštěný Afričan ocitl na území naší republiky? Mělo by se prošetřit, zda vyhošťování zločineckých imigrantů z Německa do České republiky není běžná praxe. Ministr vnitra Hamáček (ČSSD) ale vůbec nekoná, problém migrace v televizi bagatelizuje a ještě navíc jedná o přijímání migrantů do ČR s europoslankyní Šojdrovou (KDU-ČSL),“ napsal Okamura.

Sněmovní zpravodajka rozhlasu se Okamury zeptala, odkud informace o původu násilníka čerpal. Policie ČR totiž mezitím uvedla, že k žádnému vyhoštění občanů severní Afriky do České republiky nedošlo. Místopředseda SPD zareagoval dalším útočným příspěvkem na Facebooku, ve kterém práci novinářky ostře kritizoval.

„Myslel jsem, že v rozhovoru tento čin odsoudíme a budeme se bavit o příčinách a návrzích řešení. Místo toho na mě deset minut v rozhovoru jen útočila, co jsem si prý dovolil, že jsem napsal, že se jedná o migranta z Afriky!!!“ napsal Okamura. „A že prý tím, že jsem o tomto činu jako první včera napsal na sociální síti a odsoudil jsem to, tak prý vzbuzuji strach vůči migrantům!!! A že prý je v ČR mnoho jiných znásilnění a proč jsem prý napsal zrovna o tomto!!!“

Okamura zaútočil také na Český rozhlas jako takový. „Jsou v Českém rozhlase normální? Co si o tom myslíte vy? Má vůbec zpravodajství Českého rozhlasu smysl? Za sebe říkám, že nemá. Redakce je prošpikovaná bezcitnými sluníčkáři a vítači migrantů, které si nuceně musíme platit formou koncesionářských poplatků. Nejlepší by bylo poplatky zrušit.“

Ředitel ČRo René Zavoral označil Okamurovo vyjádření na sociální síti za útok na podstatu Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média a porušení demokratických principů, na kterých stojí společnost. Podle Zavorala postupovala redaktorka zcela v souladu s běžnými standardy práce ČRo.

Diskuse pod Okamurovým příspěvkem obsahuje ty nejsprostší výrazy. Mnoho lidí v nich novinářce přeje, aby ji pachatel znásilnil.

„Paní redaktorka není asi psychicky v pořádku. Když řeší, že někdo napíše pravdu. A ta dívka ji vůbec nezajímá. Je mi z ní blbě. Takové sluníčko by potřebovalo potkat pár migráčků, aby ji mohli obohatit,“ napsala Jarmila Slavíková.

„P**a sprostá, naleštěná, tu měl černoch znásilnit i do zadku,“ napsal člověk podepsaný jako Petr Šindelář.

„Je zcela nepřijatelné, aby místopředseda Sněmovny, tedy osoba stojící vysoko v hierarchii ústavních činitelů státu, příspěvkům, které jsou pravděpodobně trestným činem, poskytoval prostor,“ odsoudil počínání Okamury Michal Klíma, předseda Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu.

Příspěvkem nebo komentářem na sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.

„Neomezená virtuální svoboda a anonymita má i na sociálních sítích právní rámec a hranice. Svým příspěvkem či jen komentářem můžete naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku,“ uvedli v listopadu policisté na Facebooku.

V minulém roce například potrestal kladenský okresní soud studenta Davida Šmída, který nenávistně reagoval na příspěvek zpěváka Radka Bangy na jeho facebookovém profilu. Za přečin projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dostal mladík 100 hodin veřejně prospěšných prací.

Ústecký soud zase potrestal deseti měsíci vězení s podmíněným odkladem na dva roky matku zmizelé Michaely Patricie Muzikářové Evu za propagaci nacismu. Žena vystupovala na Facebooku pod přezdívkou milenky Adolfa Hitlera Evy Braunové a sdílela nacistické příspěvky.

Reklama

Doporučované