Hlavní obsah

Okamura si nechal radit od drahého experta. Jeho služby SPD nedokáže vyčíslit ani zdokumentovat

Před volbami v roce 2017 využil Tomio Okamura rady zkušeného odborníka na komunikaci, který radí Profi Creditu.

Reklama

Mediální stratég Miroslav Deneš nechce vysvětlit, za jakých okolností pomáhal šéfovi SPD ve volební kampani.

Článek

Před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017 využíval šéf SPD Tomio Okamura služby komunikačního poradce Miroslava Deneše. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Deneš však oficiálně pracoval pro Okamuru zadarmo, ačkoli je v oboru PR služeb považován za jednoho z „dražších” expertů. Letošní kontrola Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran pak odhalila, že SPD nenechala Denešovi služby ocenit a nezahrnula je do předvolebních nákladů, ačkoli to předepisuje zákon.

Na Okamurova předvolebního konzultanta upozornila už před dvěma lety MF Dnes. Jejím redaktorům tehdy Deneš tvrdil, že se nabídl SPD sám bez nároku na odměnu. „Bylo pro mne nepochopitelné s ohledem na předvolební průzkumy, jak mohou média ignorovat pana Okamuru a nedávat mu odpovídající prostor,“ uvedl Deneš pro noviny, které také zdůraznily, že Denešova agentura Marcus and Art pracuje pro úvěrovou společnost Profi Credit podnikatele Davida Berana.

Nyní se už Deneš k angažmá u Okamury nechce vůbec vyjadřovat. Na otázky Seznam Zpráv neodpověděl ani po urgencích prostřednictvím SMS zpráv. Mobilní telefon nezvedal. Na dotazy k jeho službám se nevyjádřila ani SPD.

Denešovo mlčení může souviset se zjištěními, která zveřejnil zmíněný úřad. Podle závěrečného protokolu SPD nedokázala poskytování Denešových služeb vysvětlit.

Úředníci si všimli, že Denešovy konzultace SPD nevykázala v přehledu mzdových nákladů za rok 2017. Strana nejprve kontrolorům odpověděla, že tyto služby byly zahrnuty v poradenství, které jí před volbami poskytovala společnost Play Net. Po následné výzvě, aby strana dodala nějaké konkrétní podklady, přišla z centrály SPD odpověď, že strana objednávala u Deneše služby pouze ústně.

Kontroloři však trvali na svém a po jejich opakované výzvě nakonec SPD uvedla, že Deneše zahrnula pod firmu Play Net omylem. „Pan Deneš jako člověk blízký předsednictvu a předsedovi klienta s těmito konzultoval některé problematické mediální výstupy, problematiku styku s veřejností. Jeho výstupy tedy byly ústní formou, a proto tyto nelze nikterak doložit,“ citoval úřad z vyjádření právníka SPD. Nic víc už strana k Denešovi nedodala.

SPD však měla Denešovy služby vykázat i za předpokladu, že byly zadarmo. Šlo totiž o bezúplatné plnění, které se běžně zahrnuje do nákladů. Dotyčná služba se předtím musí ocenit, zpravidla se vyjadřuje tzv. cena obvyklá, jež se v daném oboru hradí. Zákon o politických stranách ukládá, že bezúplatné plnění s cenou nad 1000 korun může strana přijmout pouze na základě písemné smlouvy. A pokud cena přesáhne 50 tisíc, musí strana uvést jeho poskytovatele ve jmenném přehledu.

Podle statistik Asociace PR agentur (APRA) si ředitel komunikační poradenské společnosti, což je Denešův případ, loni účtoval za hodinu v průměru 3644 korun. V roce 2017 byla průměrná hodinová sazba o něco nižší, necelých 3500 korun. Denešova firma Marcus and Art není členem této asociace, její ostřílený spolumajitel se však zaměřuje na krizovou komunikaci, kde se platí více. Podle PR poradce s dvacetiletou zkušeností v branži, který nechtěl být z profesních důvodů jmenován, se tak Denešova sazba může pohybovat kolem 5000 korun.

Kontroloři Úřadu pro dohled nad financováním politických stran zdůraznili, že SPD na jednu stranu Denešovy služby přiznala, zároveň je však není schopná zdokladovat. Celou věc zahrnuli do seznamu prohřešků, kterých se podle nich SPD při financování kampaně v roce 2017 dopustila. Ve výsledku hrozí straně pokuta, o níž by mohl úřad podle své mluvčí Lindy Hrubešové rozhodnout v následujících měsících.

Postih může teoreticky hrozit také Denešovi, a to od finančního úřadu. Záleží však na tom, z jaké pozice SPD radil. Na dotazy Seznam Zpráv to Deneš nespecifikoval. Pokud by služby poskytoval za firmu Marcus and Art, která je evidovaná jako plátce daně z přidané hodnoty, mohli by po něm berní úředníci teoreticky chtít doplatit DPH. Ta se za určitých podmínek odvádí i z bezúplatného plnění. V tomto případě však Deneš vystupoval patrně jako fyzická osoba, která DPH neodvádí.

Reklama

Související témata:

Doporučované