Hlavní obsah

Okamura už nebude ve vedení sněmovny. To není demokracie, zlobí se

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tomio Okamura (SPD) se chce dál udržet ve vedení sněmovny. Nová koalice nemá zájem - je to extermista, tvrdí.

Reklama

Do vedení Poslanecké sněmovny jsme nikdy nevolili představitele strany, kterou i ministerstvo vnitra označuje za extremistickou, argumentuje pravděpodobná příští předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová.

Článek

Tomio Okamurovi se vzdaluje možnost, že i po volbách zůstane ve vedení Poslanecké sněmovny. Koalice Spolu, STAN a Pirátů, které vyhrály volby, nepočítají, že Okamurově SPD přenechají jeden z postů sněmovních místopředsedů.

Okamura ve středu večer po jednání s koalicemi řekl, že nepostupují demokraticky. A že bude funkci místopředsedy pro SPD dál požadovat. „Přece se nenecháme jen tak odšoupnout,“ prohlásil Okamura.

Koalice chtějí obsadit ve vedení pět míst. Předsednické a čtyři místopřednsednická. Předsedkyní dolní komory se stane předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyní za STAN má být Věra Kovářová a za Piráty pak Olga Richterová. Nominanti ODS a lidovců zatím nejsou jasní.

Hnutí ANO - v roli opozice - získá dva místopředsedy. Zato SPD, narozdíl od minulého volebního období, svého zástupce nedostane.

„Vlastně řekli, že víc než hlas půlmilionu voličů SPD má jinou váhu než hlasy Pirátů. To popírá demokracii od první vteřiny,“ reagoval Okamura na to, že SPD bude mít ve sněmovně 20 poslanců, zatímco Piráti jen čtyři.

SPD také argumentuje, že až dosud bylo zvykem, že ve vedení měly zastoupení všechny strany, které se dostaly do Sněmovny. „Cítíme to jako křivdu,“ řekl místopředseda hnutí Radim Fiala.

Koaliční politici už krátce po volbách dali najevo, že s SPD nepočítají.

„Do vedení Poslanecké sněmovny jsme nikdy nevolili představitele strany, kterou i ministerstvo vnitra označuje za extremistickou, tedy SPD. A na tom se nic nezmění ani nyní,“ řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová – odkazovala na každoroční zprávu ministerstva vnitra, která mapuje projevy extremismu v Česku. Okamurovu SPD v ní ministerští experti jako stranu s „xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky.“

Za hnutí ANO chtěl místopředsednické křeslo dosavadní šéf sněmovny Radek Vondráček. Jenže podle šéfa ANO Andreje Babiše už kandidátem není: Vondráčka o místo připravila návštěva u nemocného prezidenta Miloše Zemana, odkud si odnesl dokument o ustavující schůze sněmovny.

Lékaři se ohradili, že Vondráček pronikl na uzavřenou jednotku intenzivní péče bez vědomí lékařů. A pochybnosti panují také kolem toho, jestli Zeman - podle lékařů neschopný vykonávat prezidentskou práci - dokument skutečně podepsal.

O místo ve vedení sněmovny projevila za ANO také bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Tahle funkce nese mimochodem zajímavé výhody: plat 173 tisíc měsíčně a služební auto.

Reklama

Doporučované