Hlavní obsah

V Rusku jsem byl naposledy cestou k babičce, lžete. Video z projevu Tomio Okamury k novinářům

Záznam části tiskové konference poté, co byl Tomio Okamura zvolen místopředsedou Sněmovny.

 

Reklama

Tomio Okamuru zvolila většina poslanců do významné ústavní funkce, na následující tiskové konferenci se pustil do médií, která o něm podle jeho soudu nereferují správně.

Článek

Byla to v pátek jedna z prvních vážných roztržek ve Sněmovně. A točila se kolem Tomio Okamury, šéfa SPD, čtvrté nejúspěšnější strany v říjnových volbách.

Okamura byl relativně hladce zvolen za místopředsedu Sněmovny. Z výsledku hlasování vyplývá, že pro Okamuru musela vedle poslanců SPD hlasovat nejméně část poslanců ANO a KSČM. Zástupci Demokratického bloku a také Pirátů a ČSSD předem oznámili, že Okamura od nich hlas nedostane.

Okamura po zvolení do významné ústavní funkce svolal tiskovou konferenci, na níž poděkoval za důvěru a vzápětí se pustil do některých médií, která o něm nereferují podle jeho představ.

Jeho spor s novináři se přenesl až do hlavního jednacího sálu Sněmovny. Zejména lidovci včetně jejich šéfa Pavla Bělobrádka dávali najevo nespokojenost s tím, že politik, který zakazuje některým médiím přístup k informacím, zastává významnou ústavní funkci. Demokratická společnost se pozná nejen podle svobodných voleb, ale také podle svobodných médií, připomněl Bělobrádek.

Šéf SPD se pustil do opakované kritiky některých médií, když představoval poslance Radka Kotena, jehož SPD nominovala do čela bezpečnostního výboru. V médiích se objevily informace, že Koten na svých sociálních sítích šířil dezinformace a propaguje články z proruských webů.

„Co se týká sdílení příspěvků, je dobré vědět názor lidí i z jiné strany, je to nutné k prostudování toho, čemu lidé věří a nevěří,” vysvětloval sdílení článků z proruských webů Koten.

„Také jsem byl označen, že jsem prý proruský. Přitom jsem byl v Rusku naposledy v roce 1992 při své cestě za babičkou do Japonska, to jen abyste věděli, jak mainstreamová média lžou, jako když tisknou. Nikdy jsem nejednal s Putinem,” doplnil ho Okamura.

Reklama

Doporučované