Hlavní obsah

Okamurova SPD dostala největší pokutu za e-shop, který znáte ze Zvláštního vyšetřování

Případem stranického e-shopu SPD se zabývala tato epizoda ze seriálu Zvláštní vyšetřování.Video: Vít Klusák, Filip Remunda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úřad pro dohled nad hospodařením stran a hnutí udělil SPD Tomio Okamury pokutu 100 tisíc korun za celkem čtyři přestupky. Jde o dosud nejvyšší jednotlivou pokutu, kterou kdy udělil.

Článek

„Všechny přestupky souvisely s volebními kampaněmi před říjnovými sněmovními volbami a lednovými doplňovacími volbami do Senátu v obvodu Trutnov,“ uvádí se v tiskové zprávě úřadu.

Že jde konkrétně o SPD, zjistila redakce Seznam Zprávy z velmi důvěryhodného zdroje, samotná tisková zpráva úřadu to s odvoláním na neveřejnost správního řízení neuvádí.

Rozhodnutí o pokutě bylo zasláno SPD do datové schránky v uplynulých dnech. Mluvčí strany Michaela Dolenská v reakci na pokutu mailem odepsala: „Probíhající správní řízení a nepravomocné rozhodnutí nebude SPD do jeho skončení jakkoliv komentovat. Samozřejmě je nutné využít všech legitimních právních kroků v dané věci, které jsou a budou konány.“

V případě SPD jde o další delikt související s loňskými říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Už v lednu jí úřad udělil pokutu 40 tisíc korun za to, že vytáhla peníze ze svého volebního účtu dřív, než to zákon umožňuje. V součtu s novými čtyřmi přestupky tak jde celkem o pět deliktů, čímž se SPD stala nejtrestanější stranou ze všech registrovaných 230 politických stran a hnutí.

Internetový obchod SPD nabízí ke koupi šály, placky, trička, ale i náušnice nebo kšiltovky – to vše s podobiznou Tomio Okamury a logem jeho strany Svoboda a přímá demokracie. Stránka má sice v záhlaví uvedeno „oficiální eshop SPD“, nicméně neprovozuje jej strana jako taková, ale lídr její moravskoslezské buňky a poslanec Lubomír Volný.

A to je právě ten zádrhel, za který straně náleží pokuta: poslanec Volný totiž na stránkách e-shopu nabízí i propagaci hnutí jako takového, čímž se podle zákona podílí na volební kampani. A SPD je povinna toto uvést – jako takzvané bezúplatné plnění – ve své zprávě o financování kampaně. A to neudělala.

Členové SPD vypovídali na policii

Na další problém, spojený s e-shopem SPD, upozornil letos v březnu investigativní pořad Seznamu Zvláštní vyšetřování: někteří členové SPD totiž loni v létě vypověděli na policii, že byli nuceni k odebírání zboží z e-shopu.

„Musel jsem si za své peníze koupit reklamní předměty na stranu SPD jako šály, odznáčky a jiné v hodnotě zhruba tři tisíce korun za období dvou měsíců a toto následně rozprodat a peníze odevzdat panu Volnému, který mi na to nedal žádný doklad,“ uvedl do policejního protokolu například bývalý okresní koordinátor SPD v Novém Jičíně Vladimír Machciník.

Machciníkovu verzi o povinných odběrech zboží a odevzdávání peněz lídrovi strany Volnému reportérům potvrdilo několik dalších lidí z SPD ze severní Moravy. „Na policii nám řekli, že to předají hospodářské kriminálce,“ uvádí v rozhovoru s reportéry Miriam Zemanová, bývalá koordinátorka SPD na severní Moravě.

Lubomír Volný, stejně jako předseda Tomio Okamura a další funkcionáři SPD, s reportéry nekomunikovali.

A ostravská policie, která se případem zabývá, dodnes průběh vyšetřování nekomentuje. „Validní legislativa neumožňuje poskytnutí informací ke konkrétnímu subjektu,“ sdělila reportérům policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Po zveřejnění epizody Zvláštního vyšetřování reagovala mluvčí SPD Michaela Dolenská, která v mailu uvedla: „Hnutí SPD neprovozuje ani nikdy neprovozovalo žádný e-shop a nemá z provozování takové činnosti žádný příjem. Souhlas s používáním symboliky nového hnutí SPD byl dán bezúplatně podnikající fyzické osobě na její žádost – žádost podal jako podnikající fyzická osoba pan Mgr. Lubomír Volný a souhlas byl dán panu Mgr. Lubomíru Volnému v polovině roku 2017. Důvodem bylo zajištění propagace SPD bez dalších nákladů pro hnutí. Spekulace o bohatnutí členů předsednictva SPD či hnutí SPD z této činnosti jsou lež.”

I toto vyjádření mluvčí SPD bylo podle informací Seznamu podnětem k tomu, aby se Úřad pro dohled nad hospodařením stran a hnutí zabýval případem jako deliktem proti zákonu o financování stran.

Sledujte Seznam Zprávy i na našem Facebooku.

Reklama

Doporučované