Hlavní obsah

Okamurův extajemník obžalovaný z podněcování nenávisti nepřišel k soudu. Podle advokáta zkolaboval

Jaroslav Staník nepřišel k soudu, kde je obžalován z podněcování nenávisti.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaroslav Staník podle svědků ve sněmovní restauraci vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození.

Článek

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník nepřišel ve středu odpoledne k soudu, kde je obžalován za podněcování nenávisti k menšinám.

Soud měl jeho případ poprvé projednávat ve veřejném líčení proto, že Staník odmítl červencový neveřejný verdikt vydaný trestním příkazem.

Staníkův právník tvrdí, že jeho mandant je po kolapsu v nemocnici.

Nepřítomnost bývalého Okamurova straníka vyšla najevo, když soud hodinu po poledni místo zahájení jednání případ odročil.

Soudkyně Helena Králová důvod odročení médiím neřekla. Divil se tomu i státní zástupce. Pracovníci soudu pak ale potvrdili, že Staníkův advokát zaslal chvíli před začátkem jednání zprávu s vysvětlením.

Jaroslav Staník je obžalován kvůli události z doby, kdy jako tajemník SPD patřil oficiálně k důležitým spolupracovníkům Tomia Okamury a kdy v jedné ze sněmovních restaurací v opilém stavu vykřikoval urážky na adresu menšin.

Podle svědků vyzýval k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození.

Například podle bývalé ministryně práce Michaely Marksové z ČSSD, která byla výstupu přítomna, byl Staník silně opilý a sdělil jí, že podporuje homosexuály, kteří by se měli zlikvidovat.

Poté, co policie vyslechla svědky, obvinila Staníka letos v únoru ze zločinů proti lidskosti, konkrétně z podněcování nenávisti a popírání genocidy.

Staník čelí obžalobě z podněcování nenávisti a popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy. Soudkyně Helena Králová ho na konci července potrestala roční podmínkou s dvouletým odkladem, měl také zaplatit 70 000 korun jako pokutu.

Staník, který po incidentu z SPD odešel a nemá už v hnutí žádnou funkci, však s trestním příkazem nesouhlasil, soudkyně proto musela nařídit hlavní líčení.

Reklama

Doporučované