Hlavní obsah

Okamurův jarmark se přesunul ze zaslíbené Moravy do Čech

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

„Český jarmark“ v podání SPD.

Reklama

Český jarmark, se kterým SPD objíždí republiku, se dnes poprvé přesunul z Moravy do Čech. Zvědaví senioři vzali stánky s bramborami útokem.

Článek

Je půl hodiny po poledni a na náměstí 28. října v Hradci Králové vyhrávají hity skupiny Kabát a dalších oblíbených českých kapel. Mezi stánky se zeleninou, masem a mléčnými výrobky už procházejí první nakupující. Před půl hodinou tu začal Český jarmark, se kterým objíždí předvolební republiku hnutí SPD.

Oslovení nakupující se o hnutí SPD příliš bavit nechtějí. Mnozí s papírovými taškami plnými brambor a levného vepřového utíkají směrem k autobusové zastávce ještě před tím, než se politický mítink naplno rozjede.

„Přišla jsem spíš ze zvědavosti, podívat se. Jsem sama doma, tak jsem vyrazila sem. Jestli je budu volit, nevím. Ale s migranty mají pravdu, z těch mám také strach,“ přiznává důchodkyně Věra, která se zatím jen rozhlíží kolem stánků. Po pár minutách se ale osmělí a poprosí, zda bych jí neudělala fotku na památku.

Po poledni, kdy se jarmark rozjel, senioři mezi návštěvníky drtivě převažují. Skupinu starších pánů přilákaly klobásy a pivo po dvacetikoruně. Ve stanu uprostřed náměstí je ještě plno volných lavic, kde si mohou posedět a podebatovat. Chuť bavit se s novináři ale nemají.

Jarmark se rozjíždí pomalu a lidé se jen postupně osmělují, to vše pod dohledem skupinky mladých „nabušených“ chlapíků s agentskými sluchátky v uších. SPD si na jarmark objednalo ochranku?

„To není ochranka, to určitě ne. Ale máme tady pořadatelskou službu pro případ, že by tady nějaký oponent chtěl něco vyvést,“ říká hradecký poslanec za SPD Zdeněk Podal, který má spolu s lídryní kandidátky Vladimírou Lesenskou na starost stánek s propagačními letáky a balonky.

Společně koordinují dva stánky pro sběr podpisů za zachování české koruny. S peticí mezi návštěvníky prochází i aktivní seniorka, která už během první hodiny přináší několikátý plně podepsaný arch. Lesenská si ho se spokojeným úsměvem uloží do desek. „Zájem je veliký,“ říká a ukazuje štos podpisových archů, který během odpoledne nejspíš ještě nabobtná.

Poslanec Podal se najednou rozzáří a běží vstříc drobné blondýnce. „Lucinko, vítám tě tady!“ Na jarmark se přijela podívat i brněnská poslankyně Lucie Šafránková. „Studovala jsem tady Střední veterinární školu,“ vysvětlí svůj vztah k Hradci. Rozjařený Podal ihned začne sypat z rukávu společné zábavné historky z Poslanecké sněmovny.

Zábavu mu ale přeruší jednička kandidátky. „Předseda je tady za pět minut,“ houkne Lesenská. Poslanci a další straníci v tričkách SPD se rozptýlí do davu.

Jakmile se Okamura vynoří mezi lidmi, mnozí najednou ztrácejí zájem o levné brambory a klobásy a ihned ho obklopí. Potřesení rukou, postěžování si na malý důchod, společná fotka na Facebook, předání obrázku, který šéfovi SPD namalovala malá slečna. Náměstí se po půl druhé odpoledne už zaplnilo.

„Teď bude těžké si pana předsedu vytáhnout na rozhovor,“ podotkne zkušeně mluvčí SPD Barbora Šťastná, která členy SPD na mítinku doprovází. Kolem nás zatím už poněkolikáté projíždí pořadatel s rudlíkem naloženým pytli brambor a cibulí. Levná zelenina jde na dračku.

„Pojď, než nám uteče,“ snaží se jedna starší paní přemluvit ostýchavou kamarádku, která si nedokáže rozmyslet, jestli si chce za Okamurou také vyrazit pro společné foto.

Okamura do Hradce přijel s očekáváním, protože, jak připomněl, jedná se o první jarmark v Čechách. „Všichni víme, že na Moravě máme podporu vyšší než v Čechách. Tohle je první jarmark mimo Moravu,“ podotýká mezi focením s fanoušky. Hradec Králové není město, které by trápili nepřizpůsobiví či vysoká nezaměstnanost jako regiony, kde SPD boduje. I přesto je vidět, že strana tady své podporovatele má.

Kolik by na hradeckém jarmarku rád prodal potravin, Okamura neřekne. Naopak hned upozorní, že potraviny neprodává SPD, ale pořádající agentura. „Kolega Radim Fiala se ale ptal třeba v Ostravě a tam prodali tisíc klobás. Morava byla megaúspěšná,“ pochvaluje předseda těsně před tím, než vstoupí na pódium.

V tu chvíli je už posezení u stolů ve velkém party stanu skoro do posledního místa plné. Nechybí hymna SPD od zpěváka Petra Koláře. Předseda SPD slibuje, že během odpoledne ji voliči uslyší vícekrát. Kolář však osobně nedorazil, hradečtí voliči si musí vystačit s mladou zpěvačkou.

„To je představa SPD, jak by měla vypadat Česká republika, jak bychom se tady měli mít a jak spolu žít,“ říká Okamura poté, co hymna slibující „za lidi férově hrát, chránit svůj národ, svůj stát“ dohraje.

Hned poté už šéf SPD spouští z pódia svůj typický slovní kulomet. Hovoří o očkování, protilátkách, migraci. Vše, co chtějí jeho voliči slyšet. „Říkám, vracejme se do normálního života. Kolik vládních opatření už soudy zrušily! A vy to pak zaplatíte ze svých daní.“ Hlavou pokyvují senioři i mladší voliči, kterých nakonec přišlo také dost, ačkoli to tak zpočátku nevypadalo.

Reklama

Doporučované